Η Κροατία ευθύνεται για το θάνατο της 6χρονης Madina Hussini

Η Κροατία ευθύνεται για το θάνατο της 6χρονης Madina Hussini

Η Madina Hussini ήταν έξι ετών όταν έφτασε από το Αφγανιστάν στη Σερβία με τους γονείς της. Όπως πολλοί πρόσφυγες στο δρόμο, η οικογένεια σκόπευε να περάσει τα σύνορα με την Κροατία και να εισέλθει στην ΕΕ, τη “γη της επαγγελίας”, όπου όλοι τους θα βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όμως, δεν το έκανε ποτέ. Οι αστυνομικοί που έπιασαν την οικογένεια Hussini τους είπαν ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία και τους έδωσαν εντολή να ακολουθήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, προς τη Σερβία. Υποτίθεται ότι, σύμφωνα με το GPS του κινητού τους τηλεφώνου, βρίσκονταν ήδη ένα χιλιόμετρο σε κροατικό έδαφος.

Στην επιστροφή, η Madina χτυπήθηκε από το τρένο και πέθανε. Η υπόλοιπη οικογένεια πέρασε αργότερα τα σύνορα και τους κακομεταχειρίστηκαν στη δομή προσωρινής κράτησης. Κατέθεσαν την καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του – η Κροατία κρίθηκε ένοχη για τον θάνατο της Madina και πρέπει να καταβάλει 40.000 ευρώ στην οικογένεια.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΔΑΔ, στη σημερινή απόφαση του τμήματος στην υπόθεση M.H. και άλλοι κατά Κροατίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι υπήρξε:

– ομόφωνα, παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά την έρευνα για το θάνατο της κόρης της αφγανικής οικογένειας

– με έξι ψήφους έναντι μίας, παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) όσον αφορά τα προσφεύγοντα παιδιά

– ομόφωνα, καμία παραβίαση του άρθρου 3 όσον αφορά τους ενήλικες προσφεύγοντες

– ομόφωνα, παραβίαση του άρθρου 5 § 1 (δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία) όσον αφορά όλους τους προσφεύγοντες

– ομόφωνα, παραβίαση του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4 της Σύμβασης (απαγόρευση της ομαδικής απέλασης αλλοδαπών) όσον αφορά την προσφεύγουσα μητέρα και τα πέντε παιδιά της, και

– ομόφωνα, παραβίαση του άρθρου 34 (δικαίωμα ατομικής αναφοράς) όσον αφορά όλους τους προσφεύγοντες.

“Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού από το Αφγανιστάν, του MAD.H., το οποίο χτυπήθηκε από τρένο, αφού φέρεται να του αρνήθηκαν οι κροατικές αρχές τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και του επέβαλαν να επιστρέψει στη Σερβία μέσω των γραμμών. Αφορούσε επίσης, ειδικότερα, την κράτηση των προσφευγόντων ενώ ζητούσαν διεθνή προστασία. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η έρευνα για τον θάνατο ήταν αναποτελεσματική, ότι η κράτηση των παιδιών των προσφευγόντων ισοδυναμούσε με κακομεταχείριση και ότι οι αποφάσεις γύρω από την κράτηση των προσφευγόντων δεν είχαν αντιμετωπιστεί με επιμέλεια. Επίσης, έκρινε ότι ορισμένοι από τους προσφεύγοντες είχαν υποστεί συλλογική απέλαση από την Κροατία και ότι το κράτος είχε παρεμποδίσει την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος ατομικής προσφυγής των προσφευγόντων, περιορίζοντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στον δικηγόρο τους”, δήλωσε το Δικαστήριο.

Η Sanja Bezbradica, δικηγόρος της οικογένειας Hussini, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί ικανοποίηση μετά την τραγωδία και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οικογένειας Hussini.

“Ελπίζω ότι η Κροατία θα αξιολογήσει τις ενέργειές της και θα ενεργήσει ακολουθώντας τη σαφή θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν έχει ακόμη παραγραφεί η ποινική δίωξη των υπευθύνων”, δήλωσε η Bezbradica./ibna