Σλοβενία: Πάνω από 46.200 ενεργά κρούσματα Covid στη χώρα

Σλοβενία: Πάνω από 46.200 ενεργά κρούσματα Covid στη χώρα

Η εκπρόσωπος της σλοβενικής κυβέρνησης Maja Bratuša τόνισε στην εισαγωγή της σημερινής συνέντευξης Τύπου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να παραμένει πολύ σοβαρή. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα και η επίπτωση του 14ημέρου αυξήθηκε από 2.000 σε 2.193.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν 10.046 τεστ PCR και 54.342 τεστ ταχείας αντιγονικής ανάλυσης. Επιβεβαιώθηκαν 4.276 νέα κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το κύμα η Σλοβενία ξεπέρασε για τρίτη φορά τις 4.000 επιβεβαιωμένες μολύνσεις ημερησίως. Το ποσοστό των θετικών εξετάσεων παραμένει εξίσου υψηλό τις τελευταίες ημέρες, στο 42,6%.

Σύμφωνα με το NIJZ, υπάρχουν ήδη πάνω από 46.200 ενεργά κρούσματα στη χώρα και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι ήταν χθες, παρά το γεγονός ότι χθες πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία 87 ασθενείς, προειδοποίησε ο Bratuša. Υπάρχουν 844 κρεβάτια σε απλούς θαλάμους και 251 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δηλαδή 15 περισσότερα από την προηγούμενη ημέρα. Άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με την ασθένεια.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, το 80% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Επί του παρόντος, το 64% των ατόμων άνω των 18 ετών ή το 74% των ατόμων άνω των 50 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως σε βάρος των τρίτων δόσεων, αλλά και ο αριθμός των πρώτων δόσεων αυξάνεται σιγά-σιγά. Χθες εμβολιάστηκαν συνολικά 15.642 άτομα, εκ των οποίων τα 12.528 με πρόσθετη δόση.

Η Deana Potza από την Υγειονομική Επιθεώρηση παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, κατά την περίοδο από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου. Όσον αφορά τη συμμόρφωση με τον όρο PCT, όλα τα σώματα επιθεώρησης αύξησαν τον αριθμό των επιθεωρήσεων την τελευταία εβδομάδα, που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 5.900 εγκαταστάσεις και σε περισσότερα από 25.000 άτομα. Μεταξύ των κυρώσεων, εκδόθηκαν κυρίως προειδοποιήσεις. Μεταξύ των δραστηριοτήτων στις οποίες εντοπίστηκε συχνότερα η μη συμμόρφωση με τον όρο PCT, η εστίαση και το εμπόριο κατέχουν σημαντική πρωτιά.

Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε σχέση με τη διαχείριση του COVID-19 ήταν λίγο πάνω από 6.500 την περασμένη εβδομάδα, με τον υψηλότερο αριθμό ελέγχων να διενεργείται από την Οικονομική Διοίκηση. Η Υγειονομική Επιθεώρηση ήλεγξε τη συμμόρφωση με τον όρο PCT σε περισσότερα από 1.600 άτομα. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν 14 παραβιάσεις καραντίνας. Οι επιθεωρήσεις πραγματοποίησαν επίσης αυστηρότερους ελέγχους κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Σαββατοκύριακου του Μαρτίνου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Επιθεώρηση Αγοράς πραγματοποίησε 130 ελέγχους στον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων και επίσης έλεγξε λίγο περισσότερα από 30 νυχτερινά κέντρα, η λειτουργία των οποίων δεν επιτρεπόταν. Σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Λιουμπλιάνα απαγορεύτηκε η περαιτέρω λειτουργία του με προφορική απόφαση./ibna