Μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, πρώτο το MFR στη Διασπορά

Μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, πρώτο το MFR στη Διασπορά

Με επεξεργασμένο το 99,51% των εκλογικών αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών στην Βουλγαρία (στις 18:30 της 15ης Νοεμβρίου 2021), το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» διατήρησε την πρώτη θέση με 25,65% και το υποψήφιο προεδρικό ζευγάρι Rumen Radev- Iliana Yotova με ποσοστό 49,45 %.

Το GERB-SDS βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές με 22,80% και το υποψήφιο για την προεδρία ζεύγος Anastas Gerdjikov – Nevyana Miteva καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές με 22,85%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 7 κόμματα θα μπουν στο μελλοντικό κοινοβούλιο.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το κόμμα “Συνεχίζουμε την αλλαγή” -25,65%. Στη δεύτερη το GERB-SDS με 22,80% και ακολουθεί το μειονοτικό τουρκικό κόμμα “Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες” (MRF) με 12,92%.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατακρημνίστηκε στην τέταρτη θέση έλαβε το 10,26% των ψήφων, το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” με 9,52%, η “Δημοκρατική Βουλγαρία” με 6,34% στην προτελευταία θέση, με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα “Αναγέννηση” στην τελευταία με 4,86%.

Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα στις κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις, οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, 67 έδρες για το “Συνεχίζουμε την Αλλαγή” το GERB-SDS καταλαμβάνει 59 έδρες ενώ το μειονοτικό MRF 34. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό καταλαμβάνει 26 έδρες στην νέα Εθνοσυνέλευση, το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” 25 έδρες, το “Δημοκρατική Βουλγαρία” 16 και το ακροδεξιό “Αναγέννηση” 13 έδρες.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται 121 έδρες από τις 240 της Εθνοσυνέλευσης για να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Τα τρία μη συστημικά κόμματα, “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”, “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” και “Δημοκρατική Βουλγαρία” δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα, με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό να θεωρείται ως το επικρατέστερο να συμμετάσχει σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Προεδρικές Εκλογές

Όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές, στις 21 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος, με τον Rumen Radev να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει, καθώς στον πρώτο γύρο έλαβε 49,45%.

Ο νυν Πρόεδρος Rumen Radev που κατεβαίνει με Αντιπρόεδρο την Iliana Yotova, θα αναμετρηθεί με το δίδυμο  Anastas Gerdjikov και Nevyana Miteva που έλαβαν στον πρώτο γύρο το 22,85% των ψήφων.

Τα υπόλοιπα δίδυμα για τις προεδρικές εκλογές έλαβαν, Mustafa Karaday – Iskra Mihailova – 11,51%, Kostadin Kostadinov – Elena Guncheva 3,92% και Lozan Panov – Maria Kasimova-Moase 3,65%.

Πρώτο το μειονοτικό κόμμα στην ψήφο των αποδήμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, τα αποτελέσματα των εκλογών για τους Βούλγαρους πολίτες της διασποράς είχαν εκπλήξεις, με το μειονοτικό Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες να κερδίζει την πρώτη θέση με 38,65%, μακράν από το δεύτερο “Συνεχίζουμε την αλλαγή” με 22,19%.

Το ίδιο αποτέλεσμα καταγράφηκε και για το δίδυμο που ηγήθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος Mustafa Karaday κερδίζοντας το 38,43% έχοντας μικρή διαφορά με το δεύτερο δίδυμο υπό την ηγεσία του Rumen Radev που πήρε 37,29%./ibna