Β-Ε: Ειδική σύνοδος (δεν) θα διεξαχθεί

Β-Ε: Ειδική σύνοδος (δεν) θα διεξαχθεί

Το Κολλέγιο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άνοιξε άλλη μια διαμάχη με μια διαφορετική ερμηνεία των συμπερασμάτων που διατυπώθηκαν σε σχέση με τη διεξαγωγή μιας ειδικής συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Η σύνοδος υποτίθεται ότι θα προγραμματιζόταν κατόπιν αιτήματος του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Zeljka Cvijanovic, του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας Radovan Viskovic και άλλων αξιωματούχων του κυβερνητικού συνασπισμού. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να συζητηθούν διάφοροι νόμοι με τους οποίους η Σερβικής Δημοκρατίας θα αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τη δημιουργία πολλών σημαντικών θεσμών σε κρατικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η ειρηνευτική συμφωνία του Dayton προβλέπει αρκετές κοινές λειτουργίες σε κρατικό επίπεδο, αλλά προβλέπει επίσης ότι άλλες αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν στο κρατικό επίπεδο, αλλά με τη συγκατάθεση όλων των συνιστώντων λαών και οντοτήτων. Έτσι, σχηματίστηκαν πολλά κοινά όργανα τα οποία, κατά τη γνώμη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και ιδίως του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, αποδυνάμωσαν σε μεγάλο βαθμό τις οντότητες. Οι νόμοι για τη δημιουργία κρατικών θεσμών που επιβλήθηκαν από υψηλούς εκπροσώπους στη B-E είναι επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο Dodik ανακοίνωσε την ανάκληση της συναίνεσης, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί έντονα από τους Βόσνιους πολιτικούς, αλλά και από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει αυτή την ιδέα.

Το Κολλέγιο του NARS έχει προγραμματίσει τακτική συνεδρίαση για τις 24 Νοεμβρίου και η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση έχει εκθέσει την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος δεν έχει το θάρρος να κάνει αυτό που ο ίδιος ανακοίνωσε. Ωστόσο, σύγχυση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος του NARS, Nedeljko Cubrilovic, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αναβολή της ειδικής συνόδου.

“Δεν εναρμονίσαμε την ημερομηνία της ειδικής συνεδρίασης της συνέλευσης λόγω των υποχρεώσεων του εισηγητή της συνεδρίασης, αλλά καθορίσαμε την προτεινόμενη ημερήσια διάταξη. Μετά την τακτική σύνοδο, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος”, δήλωσε ο Cubrilovic στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου της NARS.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα υπάρξουν ειδικές συνεδριάσεις και αν το σχέδιο για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ερμηνεύσουν τα κόμματα τα συμπεράσματα του Κολλεγίου NARS.

Το πιθανότερο είναι ότι οι ερμηνείες τους θα είναι τόσο συγκεχυμένες όσο και τα συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο./ibna