Το MFRR εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμβαση, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του

Το MFRR εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμβαση, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του

Η οργάνωση Media Freedom Rapid Response (MFRR) εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την υπογραφή σύμβασης που τερματίζει την άμεση οικονομική κρίση στον Οργανισμό Τύπου της Σλοβενίας (STA). Ωστόσο, η MFRR εκφράζει επίσης ανησυχίες ότι οι σημερινοί όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να αφήσουν το πρακτορείο σε οικονομικά ασθενέστερη θέση μακροπρόθεσμα, καθώς εκτελεί τη ζωτικής σημασίας δημόσια αποστολή του.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο νέος εκτελών χρέη διευθυντή του STA, Igor Kadunc, και ο διευθυντής του Γραφείου Κυβερνητικής Επικοινωνίας (UKOM), Uroš Urbanija, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημόσια υπηρεσία του STA για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.— Σύμφωνα με τη συμφωνία, η κρατική χρηματοδότηση προς το πρακτορείο αποκαταστάθηκε για το υπόλοιπο του έτους και συμφωνήθηκε δικαστικός διακανονισμός για τις καθυστερούμενες πληρωμές από το UKOM.

Με τη συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται μια εξαντλητική κρίση 10 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας η STA αναγκάστηκε να λειτουργήσει χωρίς τη νόμιμη κρατική χρηματοδότηση για 312 ημέρες και οριακά απέφυγε τη χρεοκοπία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το MFRR απηύθυνε επανειλημμένα έκκληση στο UKOM να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, θέτοντας το ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ και επισκεπτόμενο τη Λιουμπλιάνα στα μέσα Οκτωβρίου για να συναντηθεί με εκπροσώπους της STA.

“Ενώ οι οργανώσεις μας χαιρετίζουν το τέλος της άμεσης κρίσης, τα ζητήματα για τη SΤΑ απέχουν πολύ από το να τελειώσουν. Τελικά, οι πληρωμές αυτές οφείλονταν πάντα στον οργανισμό βάσει δύο διαφορετικών νόμων. Σημειώνουμε ότι η συμφωνία ήρθε λίγο πριν το δικαστήριο αποφανθεί επί της αγωγής της STA για τις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις, η οποία θα πρέπει τώρα να επιλυθεί μέσω διακανονισμού. Επιπλέον, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η σύμβαση συνήφθη υπό τους όρους ενός νομικά αμφίβολου κυβερνητικού διατάγματος και όχι μιας στέρεης νομικής βάσης. Εν τω μεταξύ, πρέπει να επιλυθούν διάφορα εκκρεμή ζητήματα της σύμβασης και να εγκριθεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο και συμφωνία για το 2022”, αναφέρει το MFRR στην ανακοίνωση.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, με βάση τον τρόπο με τον οποίο η UKOM χειρίστηκε αυτή τη διαφορά, το MFRR διατηρεί επίσης ανησυχίες ότι η νέα εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων της STA θα μπορούσε να παραβιάσει τη συντακτική ανεξαρτησία. Η παρατήρηση δεν πρέπει να μετατραπεί σε παρέμβαση. “Συμμεριζόμαστε επίσης τις ανησυχίες των δημοσιογραφικών ομάδων ότι οι εμπορικές πτυχές της συμφωνίας θα μπορούσαν, αν δεν αντιμετωπιστούν το επόμενο έτος, να αποδυναμώσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της STA. Σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας σύμβασης, ο οργανισμός θα δει συνολική μείωση της μηνιαίας χρηματοδότησης για το υπόλοιπο του έτους. Στην επόμενη συμφωνία για το 2022, πρέπει να επιδιωχθεί μια προσεκτική ισορροπία ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά του”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η κρίση αυτή έχει αφήσει το SΤΑ εξαντλημένη τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Πολυάριθμο προσωπικό και ορισμένοι από τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους της έχουν αποχωρήσει. Όπως έμαθε το MFRR κατά τη διάρκεια της αποστολής, ορισμένοι από τους εργαζόμενους του Πρακτορείου υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα του άγχους και του στρες.  Παρά τις πιέσεις αυτές και τις συκοφαντίες από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αίθουσα σύνταξης συνέχισε να εργάζεται με μεγάλο επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια. Ενώ η STA καταρτίζει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για το 2022, απαιτείται τώρα μια περίοδος σταθερότητας και νέων προσλήψεων για την αναζωογόνηση του πρακτορείου για το μέλλον.

Το MFRR βρήκε την ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής στο ακούραστο έργο της Ένωσης Σλοβένων Δημοσιογράφων (DNS) και της Ένωσης Σλοβένων Δημοσιογράφων (SNS), η εκστρατεία των οποίων για τη STA συγκέντρωσε συνολικά 385.000 ευρώ για να διατηρηθεί η STA στη ζωή. Η πρωτοφανής υποστήριξη που επέδειξαν μεμονωμένοι πολίτες και η αλληλεγγύη που εξέφρασε η ευρύτερη κοινότητα των μέσων ενημέρωσης λειτούργησαν αμφότερα ως επίκαιρη υπενθύμιση της έκτασης της υποστήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη Σλοβενία.

Ωστόσο, το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κρίση χρηματοδότησης δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει σε αυτό το σημείο. Η STA είχε εξαντληθεί οικονομικά επί πολλούς μήνες σε σημείο που δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί τους όρους της UKOM ή να αντιμετωπίσει την εκκαθάριση. Η MFRR υποστηρίζει ότι αυτή η κατασκευασμένη διαμάχη καθοδηγήθηκε κυρίως από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπαθήσει να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της STA και των εκθέσεών της. Οι επιπτώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ήταν σημαντικές και οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικοποιημένες αλλαγές στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVS.

Η STA αποτελεί την αιμοδοσία του οικοσυστήματος των σλοβενικών μέσων ενημέρωσης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Καθώς προχωράμε μπροστά, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει να εκτελεί τη σημαντική δημόσια αποστολή της χωρίς πολιτικές πιέσεις ή περαιτέρω οικονομικό εξαναγκασμό. Η επαρκής και δίκαιη χρηματοδότηση της STA και η εγγύηση της συντακτικής της αυτονομίας, όπως ορίζει ο νόμος, θα είναι ζωτικής σημασίας. Με το βλέμμα στο μέλλον, πρέπει να θεσπιστούν μεγαλύτερες εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί αυτού του είδους η κρίση. Το MFRR θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στο μέλλον./ibna