Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις PNL-PSD

Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις PNL-PSD

Συνεχίζονται σήμερα, οι διαπραγματεύσεις PNL-PSD για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το PSD επιδιώκει την κατάργηση του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης και πιέζει για την ‘έξοδο’ του προέδρου του PNL από το ‘κάδρο’ τόσο όσον αφορά στην Πρωθυπουργία όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν τον Florin Cîțu πρόεδρο της Γερουσίας και όχι κυβερνητικό στέλεχος.

Ο α’ αντιπρόεδρος του PSD, Sorin Grindeanu, δήλωσε ότι το κόμμα δεν συμφωνεί με την προοπτική ο πρόεδρος του PNL να αναλάβει την πρωθυπουργία και αποκλείεται να καταλάβει το εν λόγω αξίωμα. Επιπλέον, ο Marcel Ciolacu διευκρίνισε ότι αν το PNL δώσει τον Πρωθυπουργό, το ΥΠΟΙΚ πρέπει να περιέλθει στο PSD. Στην περίπτωση αυτή, ο Florin Cîțu θα μπορούσε να παραμείνει ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που να ασχολείται με τον τομέα της οικονομίας, αλλά δεν θα έχει πραγματική εξουσία στην κυβέρνηση.

Αύριο θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του PNL με θέμα τις επιθέσεις του Ludovic Orban κατά της νέας ηγεσίας του κόμματος και του Προέδρου Klaus Iohannis. Ο Ludovic Orban, τον οποίο ο Citu απείλησε πριν λίγες μέρες ότι θα διώξει από το κόμμα την Παρασκευή, δήλωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση “για να ζητήσει την παραίτηση του Cîțu και τη διακοπή των συζητήσεων με το PSD”.

Ο πρώην πρόεδρος του PNL δήλωσε επίσης ότι “την απόφαση για την αποπομπή του από το κόμμα πρέπει να λάβει το Εθνικό Συμβούλιο” και όχι το Εκτελεστικό Γραφείο./ibna