Βουλγαρία: Συνεχίζει να προηγείται το GERB, μάχη για τη δεύτερη θέση

Βουλγαρία: Συνεχίζει να προηγείται το GERB, μάχη για τη δεύτερη θέση

Αν οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση ήταν στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, το GERB θα λάμβανε το 23,5% των ψήφων, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) έχουν ίσες πιθανότητες, αντίστοιχα με 15,5% και 15,2%. Το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» καταγράφει 11,4% το MRF 11,3%, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» 9,6%. Το 3,5% όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν δηλώνουν «Αναγέννηση», το 3,4% – «Σήκω, Όρθιος! Έξω η Μαφία», VMRO – 2,1%. Το 4,5% θα προτιμήσει άλλες επιλογές.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα της Gallup International Balkan για την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 9ης Νοεμβρίου μεταξύ 1.006 ενηλίκων Βουλγάρων με προσωπικές συνεντεύξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η κύρια μάχη θα είναι για τη δεύτερη θέση, μεταξύ του BSP και του Συνεχίζουμε την Αλλαγή, με το δεύτερο κόμμα να μοιάζει ότι έχει μεγαλύτερο αποθεματικό ψήφων. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα ευρήματα, η έκβαση αυτού του αγώνα είναι απρόβλεπτη.

Φαίνεται ότι η πρώτη θέση παραμένει στο GERB. Θα έχει ενδιαφέρον στον αγώνα για τις επόμενες θέσεις, καθώς και για το όριο εισόδου στη Βουλή. Οι αποστάσεις είναι μικρές και η δομή της ψήφου θα εξαρτηθεί από τη δραστηριότητα και τον βαθμό κινητοποίησης των διαφόρων εκλογικών σωμάτων. Παραδοσιακά, το δεκαπέντε έως είκοσι τοις εκατό των ψήφων αποφασίζεται τις τελευταίες ημέρες ή και την ίδια την ημέρα των εκλογών.

Το 58,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει σίγουρα στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό ισοδυναμεί προσωρινά με περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε σύγκριση με την επίσημη λίστα, αυτό σημαίνει σχεδόν 48%.

Με τις συνθήκες της πανδημίας του Covid και της μηχανικής ψηφοφορίας, ωστόσο, ορισμένοι ψηφοφόροι θα απείχαν ακόμη και αν δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν. Λόγω των διπλών εκλογών, προεδρικών και κοινοβουλευτικών, από την άλλη, υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για να προσέλθουν στις κάλπες. Επομένως, δεν θα ήταν εκπληκτικά μεγάλη η διακύμανση της συμμετοχής, πάνω και κάτω από τις σταθερές πλέον τιμές αναφοράς.

Εάν οι προεδρικές εκλογές ήταν στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, το 48,6% θα ψήφιζε τον Rumen Radev, το 25,3% τον Anastas Gerdjikov, το 9,1% τον Mstafa Karaday, το 5,2% τον Lozan Panov, το 3% τον Konstantin Kostadinov, 1,5% για τον Milen Mihov. Το 1,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Luna Yordanova. Το 2,1% δηλώνει ότι «Δεν υποστηρίζει κανέναν». Το 4,1% θα προτιμήσει άλλες επιλογές.

Το 58,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψήφιζε στις προεδρικές εκλογές, που ισοδυναμεί επίσης προσωρινά με περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλ. σχεδόν το 48% της επίσημης λίστας των ψηφοφόρων. Το εμπόδιο για την αποφυγή ενός δεύτερου γύρου είναι περίπου 3,35 εκατομμύρια άνθρωποι. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη και εξαρτάται από τον βαθμό κινητοποίησης των ψηφοφόρων.

Τελικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο ως πιθανή συμμετοχή όσο και ως μερίδιο των ψήφων, ο Rumen Radev διατηρεί την ευκαιρία να κερδίσει στον πρώτο γύρο, αν και αυτό φαίνεται πιο δύσκολο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από μερικές εβδομάδες και παραμένει μικρότερη πλέον η πιθανή επιλογή. Μια πιθανή νίκη από τον πρώτο γύρο θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Radev να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους τις τελευταίες ημέρες.

Οι Rumen Radev και Anastas Gerdjikov θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σ’ έναν πιθανό δεύτερο γύρο./ibna