Ρουμανία: Νέα πυρκαγιά σε νοσοκομείο με ασθενείς COVID-19

Ρουμανία: Νέα πυρκαγιά σε νοσοκομείο με ασθενείς COVID-19

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου του Ploiești, όπου νοσηλεύονταν 20 ασθενείς COVID-19, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ασθενείς 74 και 75 ετών, και μια νοσοκόμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στην  προσπάθειά της να σβήσει τη φωτιά. Άλλοι 15 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες.

Σε δηλώσεις του πριν λίγα λεπτά, ο διευθυντής του νοσοκομείου Bogdan Nica αναφέρθηκε στα συνοπτικά πρακτικά των πυροσβεστών για τα αίτια της πυρκαγιάς, στα οποία γίνεται λόγος για πιθανό βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε από μία πρίζα.

Νωρίτερα, το πρωί, ο Bogdan Nica, είχε δηλώσει ότι το νοσοκομείο είχε ανακαινιστεί, η ηλεκτρική εγκατάσταση είχε ελεγχθεί και ότι υπάρχουν ανιχνευτές οξυγόνου. Ωστόσο, το νοσοκομείο δεν διέθετε πυρασφάλεια.

Είναι η τέταρτη πυρκαγιά με ανθρώπινα θύματα σε νοσοκομεία με ασθενείς COVID εφέτος, μετά τις τραγωδίες στο Piatra Neamț, το Ινστιτούτο “Matei Balș” και το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων της Constanța, που σημειώθηκε περίπου ενάμιση μήνα πριν.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών του Ploiesti επιβλήθηκαν 11 φορές πρόστιμα από το 2020, από την Κρατική Υγειονομική Επιθεώρηση. Το 2020 επιβλήθηκαν 10 πρόστιμα αξίας 65.000 lei, εκ των οποίων ένα πρόστιμο, αξίας 3.000 λέι επιβλήθηκε στο Τμήμα Λοιμωδών για τον ακατάλληλο τρόπο διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων. Το 2021 επιβλήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο πρόστιμο 20.800 λέι, για παραλείψεις στη διαδικασία απολύμανσης και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που αφορούν στην απολύμανση και την καθαριότητα. Στο εξωτερικό τμήμα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά δεν διαπιστώθηκαν ελλείψεις τη φετινή χρονιά, ανακοίνωσε το υπουργείο.

H Υγειονομική Επιθεώρηση ISU Prahova ανακοίνωσε ότι το περασμένο Φεβρουάριο επιβλήθηκε κατόπιν σχετικού ελέγχου πρόστιμο στο Τμήμα Λοιμωδών του εν λόγω νοσοκομείου, ύψους 10.000 λέι επειδή δεν διέθετε πυρασφάλεια. Σύμφωνα με την ISU, το νοσοκομείο αυτό είχε μία άδεια που είχε εκδοθεί το 2010. Μετέπειτα έλαβε άλλη άδεια, το 2014, στο μεταξύ όμως πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και άλλες αλλαγές για τις οποίες δεν υπήρχε πυρασφάλεια.

Όπως έγινε γνωστό, στην Constanța, επί παραδείγματι, δεν έχουν πυρασφάλεια άλλες τρεις μονάδες υποστήριξης ασθενών με COVID. Οι πυροσβέστες, από την πλευρά τους ανακάλυψαν περισσότερες από 350 παραβάσεις. Σύμφωνα με τον Νομάρχη Silviu Coşa, κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν  θερμαντικά σώματα, εγκαταστάσεις, αερόθερμα κ.α. Γενικά οι παραβάσεις αφορούν σε ηλεκτρικά κυκλώματα που δεν έχουν προσαρμοστεί στην (αυξημένη) κατανάλωση ή στα οποία έγιναν εργασίες χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Ο Τύπος στηλιτεύει τις δηλώσεις του Πρωθυπουγός Florin Citu για την πυρκαγιά από την οποία απανθρακώθηκαν δύο άνθρωποι. Ο κ. Citu μεταξύ άλλων δήλωσε ότι τέτοιες τραγωδίες δεν πρέπει να επαναληφθούν και ότι ο ίδιος ζήτησε κάθε φορά τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για το 4ο κύμα, να υπάρχουν οι σχετικές άδειες και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις οξυγόνου. Ο κ. Cîţu υπογράμμισε ότι το πρωί ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Raed Arafat και τον Υπουργό Υγείας Cseke Attila./ibna