Μαυροβούνιο: Ο Escobar ζήτησε από τον Đukanović να παραιτηθεί;

Μαυροβούνιο: Ο Escobar ζήτησε από τον Đukanović να παραιτηθεί;

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η κοινή γνώμη του Μαυροβουνίου συζητά την επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Gabriel Escobar, και τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović.

Προφανώς, η συνομιλία δεν ήταν ευχάριστη για τον Đukanović και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Nebojša Medojević, δήλωσε μάλιστα ότι ο Escobar ζήτησε από τον Đukanović να αποσυρθεί.

“Ο Αμερικανός αξιωματούχος Gabriel Escobar ζήτησε από τον πρόεδρο Milo Đukanović να κάνει πίσω και να παραιτηθεί, καθώς και να υποστηρίξει την URA και την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας θα ηγηθεί ο Dritan Abazović”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Nebojša Medojević.

Σε αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζει ο Medojević, ο Đukanović θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και τσιγάρων.

“Σήμερα, ο Đukanović ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν βάναυσα τους διεφθαρμένους ηγέτες που τους υπηρέτησαν. Μόλις γίνουν ένα ανεπιθύμητο βάρος από το παρελθόν”, δήλωσε ο Medojevic.

Το ότι κάτι δεν πήγε καλά στη συνάντηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό δελτίο τύπου. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στο Twitter, τονίζοντας ότι η διαφθορά είναι ένα από τα φλέγοντα προβλήματα του Μαυροβουνίου. Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου του Μαυροβουνίου, Miodrag Radović, ανακοίνωσε ότι “δέκα λεπτά της συνομιλίας του Đukanović με τον Eskobar αναφέρονταν στο Μαυροβούνιο”.

“Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο θέμα της διαφθοράς, αλλά χωρίς ανησυχία και όχι σε δραματικό τόνο, όπως θα μπορούσε να συναχθεί με βάση ένα tweet από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά στο συνηθισμένο πλαίσιο, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη πρόοδο του Μαυροβουνίου στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, δήλωσε ο Radović στα μέσα ενημέρωσης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Vuk Maraš, θεωρεί ότι η αντίδραση του συμβουλίου του Đukanović μπορεί να θεωρηθεί διπλωματικό σκάνδαλο. “Η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας του Μαυροβουνίου και ο αναπληρωτής Escobar επισήμανε το ζήτημα αυτό στη σωστή διεύθυνση”, δήλωσε ο Maraš στο πρωινό πρόγραμμα του TVCG.

Ο Maraš λέει ότι είναι υποχρέωση του Μαυροβουνίου να μην διαφωνεί με την πρεσβεία των ΗΠΑ για το πώς κάποιος ερμήνευσε μια στάση, διότι τα μηνύματα αυτά, όπως επισημαίνει, είναι πολύ σαφή. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Maraš, η αντίδραση του υπουργικού συμβουλίου Đukanović είναι ασυνήθιστη.

“Αυτό για το οποίο χαίρομαι είναι ότι ακούσαμε την ουσία από τον κ. Escobar. Η διαφθορά είναι πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Μαυροβούνιο. Διατύπωσαν αυτό το μήνυμα πολύ καλά, αν και αργότερα είχαμε σχεδόν ένα διπλωματικό σκάνδαλο από το συμβούλιο Đukanović”, δήλωσε ο Maraš. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα στο οποίο βρίσκεται το Μαυροβούνιο.

“Μιλάμε εδώ για μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο, η οποία έχει την πιο ανεπτυγμένη διπλωματία και γνωρίζει πολύ καλά τι μηνύματα θέλει να στείλει. Είμαι βέβαιος ότι αυτά ακριβώς που διατύπωσαν αποτέλεσαν βασικό μέρος του χρόνου που αφιερώθηκε στη συνάντηση με τον Đukanović”, δήλωσε ο Maraš.

Ο Escobar συνέχισε την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο με συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ΜΚΟ και άλλους βασικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής./ibna