Η Κροατία θα πωλήσει μετοχές στο εργοστάσιο αλατιού Ston

Η Κροατία θα πωλήσει μετοχές στο εργοστάσιο αλατιού Ston

Η Κροατία είναι έτοιμη να πουλήσει το μερίδιό της στο εργοστάσιο αλατιού Ston (Solana Ston), όπου, όπως γράφει η Poslovni Dnevnik, είναι ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλους δέκα συμμετέχοντες στο σύνολο της ιδιοκτησιακής δομής.

Το εργοστάσιο λειτουργεί από τον μακρινό δέκατο τέταρτο αιώνα. Δίπλα στο κροατικό κράτος, και το Κέντρο Αναδιάρθρωσης και Πωλήσεων (CERP) θα ανακοινώσει σύντομα την πώληση του ιδιοκτησιακού του μεριδίου.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Χωροταξίας, Κατασκευών και Κρατικής Περιουσίας, Darko Horvat, καθόρισε την τιμή εκκίνησης σε δημόσιο διαγωνισμό έως 1,4 εκατομμύρια κούνα για το μερίδιο του κράτους που ανέρχεται στο 9,14%, το οποίο ισούται με τρεισήμισι φορές το ποσό της ονομαστικής αξίας του εν λόγω μεριδίου.

Στη συνολική ιδιοκτησιακή δομή της αλυκής Ston, εκτός από το κροατικό κράτος, υπάρχουν και άλλοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, Svetan Pejić. Η παλαιότερη κροατική αλυκή, που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, πρώην ανεξάρτητου κράτους, δυστυχώς λειτουργεί εδώ και χρόνια με ζημίες. Το εργοστάσιο έκλεισε το (κυριαρχούμενο από την πανδημία) 2020 με απώλειες σχεδόν τριών εκατομμυρίων κούνα, ενώ οι μεταφερόμενες απώλειες ανήλθαν συνολικά σε 37 εκατομμύρια κούνα.

Η εταιρεία είχε έσοδα 1,5 εκατ. κούνα και αυτά είχαν μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο διευθυντής εξήγησε στην οικονομική έκθεση ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε επίσης σημαντικά στη συνολική πτώση της αλυκής Ston. Κατά τα άλλα, απασχολούσε οκτώ υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και σε αντίθεση με παλαιότερα, δεν είχε κανένα αξιοσημείωτο έσοδο από εξαγωγές.

Στην αξία της αλυκής Ston συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 50 πισίνες για την παραγωγή αλατιού, αλλά ένα μέρος της είναι καλυμμένο με άσφαλτο που πρέπει να αφαιρεθεί για την παραγωγή οικολογικά καθαρού αλατιού για το είδος των τροφίμων για το οποίο είναι περισσότερο γνωστή η αλυκή, και αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση των τρεχουσών σχέσεων ιδιοκτησίας./ibna