Β-Ε: Το IGK μήνυσε δημοσιογράφο του πρακτορείου Tanjug για την άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα

Β-Ε: Το IGK μήνυσε δημοσιογράφο του πρακτορείου Tanjug για την άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα

Το Ινστιτούτο Έρευνας της Γενοκτονίας από τον Καναδά (IGK) κατέθεσε ποινική μήνυση στην εισαγγελία της Βοσνίας κατά του δημοσιογράφου του πρακτορείου Tanjug, Marko Ivas.

Ο Ivas, σύμφωνα με το IGK, αρνήθηκε τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995 κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το μέλος της κροατικής Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Željko Komšić, δήλωσε το Ινστιτούτο την Τετάρτη.

“Ο δημοσιογράφος Tanjug Marko Ivas αρνήθηκε τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα στο γραφείο του Προέδρου της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Željko Komšić, στο Σεράγεβο στις 9 Νοεμβρίου 2021, όπως διαπιστώθηκε από τελεσίδικες αποφάσεις διεθνών και εθνικών δικαστηρίων, διαπράττοντας έτσι ποινική πράξη από το άρθρο 145α παράγραφος (3) του Ποινικού Κώδικα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Νόμος για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δημοσιεύθηκε στην “Επίσημη Εφημερίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”, αριθ. 46/21)”, ανέφερε το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

Ως απόδειξη των ισχυρισμών του, το IGK υπέβαλε την κασέτα από τα μέσα ενημέρωσης, η οποία δείχνει ότι ο δημοσιογράφος αρνήθηκε τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Komšić δήλωσε ότι η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα καθορίστηκε από τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.

“Η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Δεν μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό αν είμαστε λιγάκι άνθρωποι”, δήλωσε ο Komšić.

Επεσήμανε ότι η γενοκτονία έχει προσδιοριστεί και ρώτησε τον δημοσιογράφο αν συμφωνεί με αυτό, με τον δημοσιογράφο του Tanjug να απαντά ότι δεν θα συμφωνήσει με “αυτή τη δήλωση”.

“Γιατί δεν θα συμφωνήσετε με αυτή τη δήλωση”, ρώτησε ο Komsic, με τον δημοσιογράφο να χαρακτηρίζει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα “ένα τρομερό έγκλημα”.

“Όχι, διαπράχθηκε γενοκτονία. Αυτό λένε οι ετυμηγορίες του διεθνούς δικαστηρίου. Η γενοκτονία δεν είναι ένα τρομερό έγκλημα. Κάποια άλλα εγκλήματα ήταν τρομερά, αλλά αυτό είναι γενοκτονία”, επανέλαβε ο Komšić.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος είπε ότι αυτή ήταν η θέση του (του Komsic) και ο πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε απάντησε: “Όχι, δεν είναι αυτή η θέση μου, είναι γραμμένη στις αποφάσεις”.

“Με τις οποίες συμφωνείτε”, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος και ο Komsic ρώτησε: “Δεν συμφωνείτε;”.

“Δεν συμφωνώ με αυτή την ετυμηγορία”, απάντησε ο δημοσιογράφος της Tanjug, με αποτέλεσμα ο Komsic να αφαιρέσει το μικρόφωνό του και να διακόψει τη συνέντευξη με τα εξής λόγια:

“Τότε θα πρέπει να κάνετε αυτή τη συνέντευξη με κάποιον άλλον. Καλή διασκέδαση στο Σεράγεβο”./ibna