Κροατία: Διαμαρτυρία κατά του πιστοποιητικού COVID

Κροατία: Διαμαρτυρία κατά του πιστοποιητικού COVID

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στο Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκονται τα κτίρια όπου στεγάζονται η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανακοινωθείσας εισαγωγής της εντολής έκδοσης πιστοποιητικού COVID από τις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, δεν έγινε γνωστό αν η συγκέντρωση είχε δηλωθεί εκ των προτέρων στις αρχές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην πλατεία αμέσως μετά την έναρξη της συγκέντρωσης και στη συνέχεια οι διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλαστικά φανάρια, υποστηρίζοντας ότι έφεραν “ένα συμβολικό φως ενάντια στο σκοτάδι” που θα επιβαλλόταν στη χώρα με την εισαγωγή των πιστοποιητικών COVID.

Είπαν ότι θα προσέρχονται κάθε βράδυ έξω από το Κυβερνείο.

Μια ένωση συντηρητικών καθολικών ακτιβιστών, με την ονομασία Vigilare, ανέφερε στο Facebook πριν από δύο ημέρες ότι είχαν το δικαίωμα “να φέρουν φως στο σκοτάδι”.

Η πρόεδρος της Κροατικής Ένωσης για την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Ασθενών, Jasna Karačić, δήλωσε στη Hina το πρωί της Δευτέρας ότι υπάρχει μεγάλη αντίσταση στον εμβολιασμό και δυσπιστία προς το επάγγελμα στην Κροατία λόγω της παραπληροφόρησης για το COVID-19 που διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα.

“Η παραπληροφόρηση διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η επιστημονική πληροφόρηση. Αυτό υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά στην Κροατία είναι πιο έντονο σε ολόκληρη την ΕΕ”, δήλωσε ο Karačić.

Εκτός από το Ζάγκρεμπ, η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Ζαντάρ, το Sibenik και το Split. Χθες το βράδυ, οι κάτοικοι του Zadar άναψαν φανάρια μπροστά από το κτίριο της διοίκησης της πόλης και την έδρα της κομητείας του Zadar, ενώ το ίδιο έκαναν και την προηγούμενη νύχτα.

“Το Zadar είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στα νεφελώδη και φασιστικά μέτρα, στις διακρίσεις και στο διαχωρισμό. Τα φανάρια άναψαν για να στείλουν συμβολικά ένα σαφές μήνυμα στις αρχές και να επισημάνουν το λυκόφως της δημοκρατίας, την κατάργηση των ελευθεριών και του δικαιώματος των ατόμων στην εργασία και την υγειονομική περίθαλψη, η οποία εξαρτάται από ένα ανεπαρκώς δοκιμασμένο εμβόλιο”, ανέφεραν από την πρωτοβουλία “Ελεύθεροι άνθρωποι του Zadar” στο Facebook./ibna