Μαυροβούνιο: O Bečić συνάντησε τον Ανώτατο Ραβίνο της Κρακοβίας, Eliezer Gurari

Μαυροβούνιο: O Bečić συνάντησε τον Ανώτατο Ραβίνο της Κρακοβίας, Eliezer Gurari

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Aleksa Bečić, συναντήθηκε με τον ανώτατο ραβίνο της Κρακοβίας, Eliezer Gurari, και ο ραβίνος Ari Edelkopf παρέστη στο επίσημο δείπνο.

Τονίζοντας ότι οι Μαυροβούνιοι και οι Εβραίοι ήταν πάντα φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι σε όλη τη μακρά ιστορία των αμοιβαίων σχέσεων, ο Πρόεδρος Bečić δήλωσε ότι ακόμη και σήμερα, με τις προσπάθειες και τις ενέργειές του, αγωνίζεται σθεναρά για τις αξίες που “προώθησαν με επιτυχία και αφοσίωση τον εβραϊκό λαό” σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

“Αυτές είναι η ειρήνη, η αγάπη, η αρμονία, η συντροφικότητα, η θετική ενέργεια και η αισιοδοξία μεταξύ των ανθρώπων όλων των θρησκειών και των εθνών, διότι αυτοί είναι οι δρόμοι χωρίς εναλλακτικές λύσεις, οι δρόμοι του μέλλοντος. Από τα μεγάλα λάθη που θυμάται η ιστορία, περιμένω ότι όλοι έχουμε μάθει ότι δεν θα ξανασυμβούν ποτέ, διότι κάθε επαναλαμβανόμενο λάθος πληρώνεται ακόμη περισσότερο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό”, δήλωσε ο Πρόεδρος Bečić.

Τονίζοντας ότι η εβραϊκή κοινότητα στο Μαυροβούνιο είναι μικρή σε αριθμό, αλλά πιστή, αφοσιωμένη, αξιοσέβαστη και καλοπροαίρετη, και σημειώνοντας ότι “συχνά στη ζωή οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτα”, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου εκτίμησε ότι η συνύπαρξη των δύο λαών έχει ενισχυθεί και με την πάροδο του χρόνου έχει αναπτύξει τον ηθικό κώδικα των ανθρώπων από αυτές τις περιοχές.

“Εμείς στο Μαυροβούνιο έχουμε το προνόμιο να έχουμε μια τέτοια εβραϊκή κοινότητα και είναι τιμή μας να είμαστε καλεσμένοι σας, αλλά και να σας καλωσορίσουμε με την πρώτη ευκαιρία”, δήλωσε ο Bečić.

Τονίζοντας ότι η ομορφιά της Κρακοβίας τον εντυπωσίασε, ο Bečić ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή ως “άλλη μια επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών”.

Ο Ανώτατος Ραβίνος της Κρακοβίας, Eliezer, δήλωσε ότι είναι υποχρέωση όλων όσοι είναι ηγέτες να βοηθούν κάθε άτομο της κοινότητας, αλλά και την κοινότητα στο σύνολό της, είτε είναι μικρή είτε με πολλούς ανθρώπους. Όπως είπε, “κάθε άτομο είναι σαν όλος ο κόσμος και αξίζει προσοχή”.

Αναφέροντας ότι η εβραϊκή κοινότητα του Μαυροβουνίου αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα, ο ραβίνος Ari Edelkopf εκτίμησε ότι η χώρα αυτή ήταν πάντα ένα πραγματικό σπίτι για τους Εβραίους που ζούσαν στο έδαφός της και υπενθύμισε παραδείγματα, όταν κατά τη διάρκεια της ιστορίας ο λαός του Μαυροβουνίου βοήθησε ανιδιοτελώς τους Εβραίους, “ποτέ δεν έστρεψε το κεφάλι του μακριά από τα βάσανα των Εβραίων”. Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι η μόνη σωστή στάση είναι “ότι αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας είναι θέμα όλων μας”.

Μιλώντας για το Ολοκαύτωμα, ο ραβίνος Edelkopf είπε ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βοήθησαν τους Ναζί έμμεσα, σιωπηλά, κάτι που, όπως είπε, “δεν συνέβη ποτέ με τους ανθρώπους στο Μαυροβούνιο”.

Δηλώνοντας ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται, αλλά ότι πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και μέσα από την ιστορία, ο ραβίνος Edelkopf επεσήμανε ότι ο αντισημιτισμός, όπως και τα προβλήματα κάθε άλλης μειονότητας, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που θα λάβει χώρα στην πρόσφατη ιστορία./ibna