Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ PSD και PNL

Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ PSD και PNL

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, PSD και PNL, με στόχο την κυβερνητική συνεργασία τους.

Το PSD ανακοίνωσε ότι αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το PNL, το UDMR και τις εθνικές μειονότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο PNL οι δυσκολίες παραμένουν, καθώς πολλές οργανώσεις, ιδίως στην Τρανσυλβανία, αντιτίθενται σε μια τέτοια συνεργασία.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Florin Cîţu, δήλωσε ότι το κόμμα του θα προτείνει τον ίδιο για την πρωθυπουργία, πρόσθεσε όμως ότι η ανάθεση της εντολής ανήκει στον Πρόεδρο Klaus Iohannis. Επίσης, εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραχωρήσει το Υπ. Δικαιοσύνης στο PSD, όμως με αυτό δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος Iohannis.

Ο  Citu δήλωσε ότι διαπίστωσε προσπάθεια τροποποίησης του PNRR, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει και τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το PNL να διατηρήσει το ΥΠΟΙΚ.

Ο αντιπρόεδρος του PSD Sorin Grindeanu διευκρίνισε πως αποκλείεται ο Florin Cîţu να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το PSD και πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτείνουν Πρωθυπουργό.

Επίσης, ανέφερε ότι το ειδικό βάρος του PSD σε μια συγκυβέρνηση με το PNL θα είναι αντιπροσωπευτική του ειδικού βάρους των κομμάτων στο Κοινοβούλιο./ibna