Β-Ε: Δεν θα υπάρξει πόλεμος, λέει ο Escobar

Β-Ε: Δεν θα υπάρξει πόλεμος, λέει ο Escobar

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Gabriel Escobar δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σαράγιεβο ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των συναντήσεών του με τους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ήταν ότι όλοι συμφώνησαν ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή.

“Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που έχουμε. Δεν είναι ένα μήνυμα που θα ακούσετε μόνο από τους ηγέτες που συνάντησα σήμερα, είναι ένα μήνυμα που θα ακούσετε από τους ηγέτες της περιοχής”, δήλωσε ο Escobar μετά τη συνάντηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε.

Ο Escobar, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συναντήθηκε σήμερα το πρωί σε χωριστές συναντήσεις με μέλη της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών λεσχών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο πράγμα για το οποίο ήρθε να μιλήσει ήταν οι απίστευτες οικονομικές δυνατότητες που έχουν τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι τα Βαλκάνια είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την περιοχή ακριβώς λόγω αυτής της ανάπτυξης, αλλά και ότι η B-E δεν μοιράζεται όλες τις παραμέτρους αυτής της ανάπτυξης.

“Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα – το ένα είναι να διασφαλίσουμε ότι η B-E μοιράζεται αυτές τις παραμέτρους ανάπτυξης με την υπόλοιπη περιοχή και το άλλο είναι να αναγνωρίσει η Ευρώπη το οικονομικό δυναμικό που έχει αυτή η περιοχή”, τόνισε ο Escobar.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα καταλάβει, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ότι πρέπει να είστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, μίλησα με τους συνομιλητές μου για όλα αυτά τα θέματα, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσω ότι αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραμένει ενωμένη, κυρίαρχη, με διατηρημένη εδαφική ακεραιότητα”, δήλωσε ο Escobar.

Πρόσθεσε ότι ήταν ευτυχής που είχε μια παραγωγική συνάντηση με το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, “όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικονομική ανάπτυξη”.

“Επειδή η πολιτική κρίση αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών για να επενδύσουν εδώ”, κατέληξε ο Escobar./ibna