Μαυροβούνιο: Το “Ευρώπη τώρα” έλαβε θετική αξιολόγηση στην ΕΕ

Μαυροβούνιο: Το “Ευρώπη τώρα” έλαβε θετική αξιολόγηση στην ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο υπουργός Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović και Milojko Spajić, είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου έλαβε ισχυρή στήριξη για αναπτυξιακά έργα, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Μαυροβουνίου, το “Ευρώπη Τώρα”.

“Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και νυν Επίτροπο Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Paolo Gentiloni. Ήταν πολύ ικανοποιημένος με τα επιτεύγματα που του παρουσιάσαμε σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη στο Μαυροβούνιο και ένα μεγάλο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καταφέραμε να εφαρμόσουμε τους τελευταίους 10 μήνες. Επίσης, η συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τα πολύ φιλόδοξα σχέδια που έχει αυτή η κυβέρνηση για την επόμενη περίοδο. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα “Ευρώπη Τώρα” και λάβαμε ισχυρή υποστήριξη”, δήλωσε ο Milatović μετά τη συνάντηση.

Στόχος του προγράμματος “Ευρώπη Τώρα” είναι να διασφαλιστεί η κυριαρχία της κοινωνικής δικαιοσύνης και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου μέσω μιας σειράς φορολογικών πολιτικών.

“Το πρόγραμμα “Ευρώπη Τώρα” έχει λάβει υποστήριξη από τον Επίτροπο Gentiloni και χαιρόμαστε που προσέφερε ακόμη και συγκεκριμένα πράγματα, όπως τεχνική υποστήριξη από τις διευθύνσεις του. Επιστρέφουμε στο Μαυροβούνιο με κάποια συγκεκριμένα πράγματα από τις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Spajic. μετά τη συνάντηση.

Όπως δήλωσε, έλαβαν επίσης επαίνους για την προσέγγισή τους στην οικοδόμηση πολιτικής συναίνεσης για το θέμα αυτό.

Ο κ. Spajic τόνισε επίσης ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και ότι ολόκληρη η ομάδα του έλαβε μεγάλη υποστήριξη σε συνεχή επικοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, εξήρε τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Είπε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις αρχές του Μαυροβουνίου να ανταποκριθούν επαρκώς στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη το 2020, και τόνισε τη σημασία των μέτρων στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τα οποία επηρέασαν σημαντικά την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Επιπλέον, οι υπουργοί Milatović και Spajić θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να συζητήσουν το σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου./ibna