Βουλγαρία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές με το GERB στην πρώτη θέση

Βουλγαρία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές με το GERB στην πρώτη θέση

Η Βουλγαρία βρίσκεται προ των πυλών για τις τρίτες συνεχόμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και των τακτικών προεδρικών. Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στην τελική ευθεία με την τελευταία δημοσκόπηση να δίνει την πρωτιά στο GERB στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 23,8% όπως αναφέρει η αυτοχρηματοδοτούμενη δημοσκόπηση του Exacta Research Group. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου, μεταξύ 1.025 ενηλίκων Βούλγαρων σε 91 οικισμούς, ο αγώνας μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP και του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» είναι έντονα αμφιλεγόμενη. Η διαφορά είναι τους είναι στο μισό τοις εκατό, υπέρ του νεοσύστατου κόμματος. Η δημοσκόπηση κατατάσσει το Υπάρχει Τέτοιος Λαός στην τέταρτη θέση με 12,5%, ακολουθούμενο από το μειονοτικό MRF με 9,5% και την Δημοκρατική Βουλγαρία με 9,2%.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο νυν πρόεδρος Rumen Radev και ο καθηγητής Anastas Gerdjikov είναι οι σίγουροι συμμετέχοντες στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η εκλογή θα ήταν υπέρ του νυν αρχηγού κράτους με ποσοστό 63,5% έναντι 36,5% για τον Gerdjikov.

Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Ραδιόφωνο που απευθύνθηκε σε αναλυτές έκαναν ανάλυση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων που δείχνουν δημόσια.

«Πρόκειται για μια εκστρατεία μονολόγων και, δυστυχώς, είναι πολύ θυμωμένοι μονόλογοι», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ognian Minchev σε συνέντευξή του στη ΒΕΡ. «Πέρα από περιθωριακά πρόσωπα, η παρουσία των οποίων στον αέρα των εθνικών και δημοσίων ΜΜΕ οφείλεται στην αλλαγή του Εκλογικού Κώδικα που το επιτρέπει, την επιλογή του λαού εμποδίζει το σκληρό μίσος μεταξύ μεγάλου μέρους των βασικών υποψηφίων. Δεν εκλαμβάνονται ως αντίπαλοι που πρέπει να κυβερνούν την ίδια χώρα, αλλά εκφράζονται ο ένας για τον άλλον με τρόπο που να μιλά για ανοιχτή εχθρότητα μεταξύ τους. Αυτή η συμπεριφορά των πολιτικών νομιμοποιεί την πόλωση της κοινωνίας, εντείνει την οργή και το μίσος, τις τάσεις για σύγκρουση και την απροθυμία να επιδιώξουν συμφωνία.»

Η πανδημία της Covid-19 έχει σίγουρα συνεισφέρει πολύ στον εκνευρισμό της ήδη διχασμένης βουλγαρικής κοινωνίας, αλλά γι αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να κατηγορηθεί μόνο ο ιός που υπάρχει ανάμεσά μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Strahil Deliiski εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει πολλές διαστάσεις.

«Το πιο σημαντικό από αυτές, κατά τη γνώμη μου, είναι η έλλειψη αλληλεγγύης. Το αίσθημα ενσυναίσθησης για τον άλλον, το αίσθημα ότι εγώ και το άτομο απέναντί ​​μου έχουμε ίσο δικαίωμα να μιλάμε και να σκεφτόμαστε, τελικά χάνεται. Μια κοινωνία που αποσυντίθεται δεν μπορεί να γεννήσει συλλογικά νοήματα και κοινές αξίες, γιατί αποτελείται από πολλές μικρές ομάδες που παράγουν το δικό τους νόημα και χάνεται ολόκληρη η αίσθηση της κοινωνικότητας. Ζούμε είτε ως μονάδες είτε ως μέρος μικρών αντιμαχόμενων φυλών.»

Το αν η κούραση από την σχεδόν ένα χρόνο πολιτική και υγειονομική αστάθεια στην οποία ζούμε θα επηρεάσει το κίνητρο των Βουλγάρων να ψηφίσουν παραμένει να φανεί την ημέρα των εκλογών.

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι περίπου οι μισοί πολίτες δεν ψηφίζουν τακτικά», δηλώνει για τo ΒΕΡ ο πολιτικός επιστήμονας Slavi Vasilev. «Αυτή είναι μια διάγνωση πρωτίστως για το πολιτικό μας σύστημα. Εφόσον οι μισοί πολίτες δεν επιλέγουν να πάνε στις κάλπες επειδή δεν βλέπουν το νόημα, αυτό θα πρέπει να εγείρει το μεγάλο ερώτημα, ποιο είναι το βουλγαρικό πολιτικό σύστημα και γιατί δεν προκαλεί το ενδιαφέρον στο μισό του πληθυσμού;»

Ο Slavi Vasilev προσθέτει ότι όσοι θα πάνε στις κάλπες θα ψηφίσουν με βάση τα πιστεύω τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη βρει ένα κόμμα που είναι κοντά στα ιδανικά τους. Και αν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την ψηφοφορία στις 14 Νοεμβρίου, θα πρέπει πάλι να είναι με τη συμμετοχή των λεγόμενων κομμάτων της αλλαγής, αναλύει ο πολιτικός επιστήμονας./ibna