Ο Dodik αναζητά στήριξη στην περιοχή

Ο Dodik αναζητά στήριξη στην περιοχή

Οι ηγέτες της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) συνεχίζουν μια αιχμηρή πολιτική επίθεση, πείθοντας τους πρωθυπουργούς της περιοχής ότι η ιδέα τους να ακυρώσουν τη συναίνεση για το σχηματισμό ορισμένων από τους σημαντικότερους θεσμούς σε κρατικό επίπεδο σώζει στην πραγματικότητα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τη διάλυση.

Ενώ η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του SNSD, Željka Cvijanović, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ουάσιγκτον, είχε συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και τον ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, Gabriel Escobar, ο πρόεδρος του κόμματος και μέλος των Σέρβων της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ανακοινώσεις για τα θέματα αυτών των συναντήσεων είναι σύντομες και δεν λένε τίποτα για τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν, αλλά και ότι μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικές ή ημι-ιδιωτικές επισκέψεις και συνομιλίες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban ήρθε για γεύμα με τον Dodik σχεδόν παράνομα το Σάββατο και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο στις όχθες του ποταμού Vrbas, οπότε η ουγγρική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, δεν είδε καν το κτίριο της κυβέρνησης της Σερβική Δημοκρατία στην Banja Luka, όπου ο Dodik έχει το γραφείο του.

Από διάφορες συνήθως επίσημες φράσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τη συνάντηση, δεν μπορούσε να μάθει κανείς τίποτα για τις απόψεις που εξέφρασαν οι δύο αντιπροσωπείες σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, καθώς ο Orban συναντήθηκε με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο στη Β-Ε, Christian Schmidt (τον οποίο ο Dodik, η Ρωσία και η Κίνα δεν αναγνωρίζουν) δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση με τον Dodik, λέγεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήρθε ως διαπραγματευτής μεταξύ των δύο, με αποστολή να επιλύσει το κενό που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο διορισμός του Schmidt δεν επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Κυριακή, ο Dodik βρέθηκε στη Σλοβενία, όπου δείπνησε με τον πρωθυπουργό της χώρας αυτής, Janez Janša. Και πάλι – μετά τη συνάντηση, δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, αλλά ο Janša ανάρτησε μια φωτογραφία στο Twitter και ένα σύντομο σχόλιο ότι είχε μια “ουσιαστική συζήτηση” με τον Dodik για την κατάσταση στη Β-Ε.

“Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός της υφιστάμενης συνταγματικής τάξης, λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια δικαιώματα για όλους, αποτελούν τη βάση για τη συνύπαρξη των ανθρώπων στη Β-Ε και την επίλυση των σημερινών διλημμάτων. Το μέλλον βρίσκεται στην πλήρη κυριαρχία της B-E και στην ένταξη στην ΕΕ”, δήλωσε ο Jansa.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Dodik συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κροάτη πρόεδρο Zoran Milanovic και ότι οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic αποτελούν ήδη ρουτίνα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Dodik αναζητά στήριξη στην περιοχή για ό,τι δεν υπάρχει στα θεσμικά όργανα σε κρατικό επίπεδο. Εάν ο Dodik σκοπεύει να σχηματίσει παράλληλους θεσμούς, τα πράγματα στη Β-Ε γίνονται πολύ επικίνδυνα./ibna