Ρουμανία: Το PSD αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ciucă

Ρουμανία: Το PSD αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ciucă

Η ηγεσία του PSD αποφάσισε κατά την σημερινή συνεδρίασή της, οι Σοσιαλδημοκράτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Ciucă. Επίσης, αποφάσισε το PSD να μην προτείνει Πρωθυπουργό, όπως δήλωσαν πηγές στο news.ro.

Νωρίτερα η ιστοσελίδα g4media.ro είχε αναφέρει, επικαλούμενη πηγές της στο PSD, ότι το κόμμα εξέταζε το ενδεχόμενο να προτείνει ως Πρωθυπουργό τον Marcel Ciolacu αν η κυβέρνηση Ciucă δεν λάβει την Τετάρτη, την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ο ΓΓ του PSD, Paul Stanescu, τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση ότι τώρα που διέρχεται κρίση, η Ρουμανία δεν μπορεί να έχει παρά μόνον μια σταθερή κυβέρνηση στηριζόμενη από μια διαφανή πλειοψηφία ή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, που θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της πολιτικής σκηνής.

“Είναι παράλογο, να επιδιώκεις μια κυβέρνηση χωρίς πολιτική ισχύ, σε μια κρίσιμη στιγμή. Φαίνεται όμως, ότι οι Φιλελεύθεροι δεν χρησιμοποιούν πια τη λογική”, πρόσθεσε. Επίσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Klaus Iohannis ότι έχει μια “αρρωστημένη επιθυμία για εξουσία”, όπως αναφέρει το News.ro.

Ο Paul Stănescu ανέφερε επίσης, ότι “όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης, την οποία πάλι εκείνοι προκάλεσαν, οι Φιλελεύθεροι επέδειξαν μια απαράδεκτη πολιτική ανωριμότητα”. ”Δεν πιστεύω ότι περίμενε κανείς, σε μια τέτοια συγκυρία, να συμπεριφερθούν ωσάν η διακυβέρνηση να ήταν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ή να δείξουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους το πάρει, ακόμα και αν το καταστρέψουν. Κρατάνε με νύχια και με δόντια την εξουσία που δεν έχουν πια. Μοιράστηκαν υπουργικούς θώκους σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να υπάρξει, που δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει (από το Κοινοβούλιο). Όρμησαν σε όλα τα κόμματα και συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν οι εκλεκτοί του έθνους, ενώ στην πραγματικότητα μετατράπηκαν σε μια σκληρή τιμωρία για τους Ρουμάνους. Δεν έδειξαν καμία υπευθυνότητα. Δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα της στιγμής. Το ‘κόκκαλό’ τους έγινε πιο σημαντικό από κάθε ζωή που χάθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης”, τόνισε ο ΓΓ του  PSD.

O πρώην πρόεδρος του PNL και πρώην Πρωθυπουργός Ludovic Orban άσκησε ξανά σκληρή κριτική εναντίον των πρώην συναδέλφων του στο κόμμα, ενώ αναφερόμενος στον Πρόεδρο Klaus Iohannis δήλωσε ότι “έχει ‘ξεφύγει’ τελείως, σαν να ξέχασε ότι είναι πρόεδρος και συμπεριφέρεται σαν ένας ξένος τουρίστας που βρίσκεται στη Ρουμανία”. Για τον μεταβατικό Πρωθυπουργό Florin Cîţu τόνισε ότι “δεν ζει πια στη δική μας καθημερινότητα”.

Ο Orban εκτιμά ότι ο Klaus Iohannis δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του διότι θα αποπεμφθεί από το Κοινοβούλιο. Μιλώντας χθες βράδυ, στον Realitatea Plus, ο Ludovic Orban επανέλαβε ότι ο Klaus Iohannis προκάλεσε τη σημερινή κρίση και ότι εκείνος αποφάσισε να μην ανασυσταθεί ο συνασπισμός με το USR, γράφει η Adevărul.

Ο Orban δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Mediafax, ότι στην περίπτωση που τεθεί θέμα αναστολής του Προέδρου από τα καθήκοντά του, ο ίδιος θα εμπλακεί “με όλες του τις δυνάμεις”, στο σχετικό δημοψήφισμα. “Καθώς έχω ένα μερίδιο ευθύνης για την επανεκλογή του  Iohannis ως προέδρου, το 2019, θα εμπλακώ με όλες μου τις δυνάμεις”, είπε. “Προφανώς στήριξα τον Πρόεδρο Iohannis και συνεργάστηκα με τον Πρόεδρο Iohannis. Ο Πρόεδρος Iohannis έχει μια συμπεριφορά που ουδεμία σχέση έχει με τη συμπεριφορά που είχε όσο ήμουν εγώ εταίρος του”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα φύγει από το κόμμα και αν θα κάνει άλλο πολιτικό κόμμα, ο Orban απάντησε: “Αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που έχω θέσει, η απάντηση είναι μετά πάσης βεβαιότητας ναι”. “Αναλόγως των εξελίξεων, θα λάβω τις αποφάσεις που επιβάλλονται, εν ευθέτω χρόνω. Αυτό σημαίνει σε δυο-τρεις εβδομάδες το πολύ”, διευκρίνισε.

Νωρίς το απόγευμα, ο συμπρόεδρος του AUR, George Simion, ανακοίνωσε ότι άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές κοινοβουλευτικών για την αναστολή του Προέδρου Klaus Iohannis από τα καθήκοντά του. Για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, το AUR πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές τουλάχιστον του 1/3 των κοινοβουλευτικών. Ο Simion ανακοίνωσε ότι ήδη, έχουν υπογράψει και κοινοβουλευτικοί από το PNL, αναφερόμενος κατά πάσα πιθανότητα στους κοινοβουλευτικούς που ακολούθησαν τον Ludovic Orban.

Ο βουλευτής Αntonel Τanase ανακοίνωσε σήμερα, ότι παραιτείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του PNL και θα ενεργεί ως αδέσμευτος. Ο Antonel Tănase, ΓΓ της κυβέρνησης το 2020 θεωρείται το δεξί χέρι του Ludovic Orban και είναι ο 13ος κοινοβουλευτικός του PNL που ανεξαρτητοποιείται μετά την εκλογή στην προεδρία του Florin Cîțu, με τη στήριξη του Klaus Iohannis./ibna