Β-Ε: Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την κρίση στη Β-Ε

Β-Ε: Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την κρίση στη Β-Ε

Η διπλωματική επίθεση των δυτικών χωρών, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνεχίστηκε την Παρασκευή με συναντήσεις του ειδικού απεσταλμένου του State Department για την εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Matthew Palmer, και της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Angelina Eichhorst, με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η πρώτη συνάντηση, η οποία διήρκεσε όλη την ημέρα, πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης και της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης την Πέμπτη, αλλά, όπως αναμενόταν, δεν συμφωνήθηκε τίποτα σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Β-Ε. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή, αρχικά με μέλη της Προεδρίας της Β-Ε και στη συνέχεια με ηγέτες μικρότερων κομμάτων της πολιτικής σκηνής. Η Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και οι δραστηριότητες για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ως έναν από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, για τον οποίο υπάρχει απόλυτη συναίνεση όλων των πολιτικών παραγόντων.

«Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση, το ζήτημα του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Palmer και ο διευθυντής Eichhorst επανέλαβαν την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ειρήνη, την ευημερία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ως αποδεδειγμένοι φίλοι και σύμμαχοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο εταιρικής σχέσης στη μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προς όφελος όλων των πολιτών της», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Eric Nelson και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πρέσβης Johann Sattler.

Το μέλος της σερβικής προεδρίας Milorad Dodik δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Σερβική Δημοκρατία της Βίας είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε παραλλαγή που θα εναρμονιστεί για την Ομοσπονδία της Βίας-Ελβετίας όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και τόνισε ότι ο επιβληθείς “νόμος Inzko” πρέπει να αποσυρθεί.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε παραλλαγή που φέρνουν για την Ομοσπονδία. Συζητήσαμε για το πώς θα λυθεί ο επιβληθείς νόμος Inzko. Αυτός πρέπει να αποσυρθεί και αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση», δήλωσε ο Dodik στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Gabriel Escobar είπε στην ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου μερικά καλά πράγματα, όπως ότι δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για τη Βουδαπέστη (Dayton 2), αλλά και ότι δεν αναφέρεται η ένταξη της Β-E στο ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Escobar παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας. Καλεί τους ηγέτες, τους δίνει εντολές και απειλεί. Αυτό έχει γίνει αηδιαστικό», δήλωσε ο Dodik, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους.

Ο Escobar αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους πολιτικούς ηγέτες για να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Β-Ε./ibna