Escobar: Η αμοιβαία αναγνώριση, ιδανική για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Escobar: Η αμοιβαία αναγνώριση, ιδανική για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ταυτόχρονα απεσταλμένος στα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, δήλωσε ότι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα είναι ο ιδανικός τρόπος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής για την Ευρώπη, ο Escobar είπε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden έχει διπλασιάσει τη δέσμευσή της στις ΗΠΑ να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για την προώθηση των Δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί να δώσει η ΕΕ τώρα είναι να προγραμματίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Escobar. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις ως προς αυτό θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες και να κινδυνεύουν να καταστρέψουν τις ελπίδες μιας νέας γενιάς για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Για το λόγο αυτό, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell εξέδωσαν κοινή δήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τονίζοντας ότι η ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή.

Κατά την κατάθεσή του ανέφερε επίσης τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, τον οποίο μεσολαβεί η Ε.Ε. Ο Escobar είπε ότι ταξίδεψε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για το Διάλογο Miroslav Lajcak να πιέσει και τις δύο πλευρές να κλιμακώσουν την κατάσταση λόγω των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και να βρουν λύσεις.

Ο Escobar αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία τα αυτοκίνητα που είναι ταξινομημένα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πρέπει να επικολλούν αυτοκόλλητα σε κρατικά σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων όταν διασχίζουν το ένα το έδαφος του άλλου.

«Μαζί έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο διάλογος είναι ένα φόρουμ στο οποίο και τα δύο μέρη, ως ίσα, πρέπει να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους και την εξομάλυνση των σχέσεων, ιδανικά μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης» σύμφωνα με το RFE.

Ερωτηθείς από τη βουλευτή Claudia Tenney εάν ​​οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», ο Escobar είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που ενώνουν τις χώρες οικονομικά.

«Πιστεύουμε ότι η πιο στενή οικονομική συνεργασία, όχι μόνο έχει αρχίσει να γίνεται, αλλά και θα γίνει. «Οι ηγέτες των τριών χωρών που δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μας διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτή και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών.

Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», παλαιότερα γνωστή ως Balkan Mini-Schengen, δημιουργήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama.

Πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει ευκαιρίες για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και μετακίνησης.

Ο Escobar είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει κάτι που στη Διαδικασία του Βερολίνου αναφέρεται ως Κοινή Περιφερειακή Αγορά.

«Πιστεύουμε ότι ό,τι προσφέρουν τα κράτη το ένα στο άλλο, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για πολιτική κίνηση σε κάποια θέματα», είπε.

Έχει πει ότι μια κοινή αγορά μεταξύ όλων των κρατών θα ήταν πολύ ελκυστική για τις αμερικανικές εταιρείες.

«Θέλουμε να το ενθαρρύνουμε αυτό, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή»./ibna