Β-Ε: Ο Schmidt στο Κοινοβούλιο της Β-Ε

Β-Ε: Ο Schmidt στο Κοινοβούλιο της Β-Ε

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Β-Ε, Christian Schmidt, απευθύνθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο της Β-Ε στους βουλευτές της Ομοσπονδίας της Β-Ε, επειδή οι βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση.

Η απόρριψη των βουλευτών της Σερβικής Δημοκρατίας είναι, πρώτον, αποτέλεσμα της επιβολής τροποποιήσεων του ποινικού νόμου, σύμφωνα με τις οποίες η άρνηση της γενοκτονίας κατέστη ποινικά κολάσιμη, και του γεγονότος ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν διόρισε τον Schmidt. Ωστόσο, ο Schmidt δεν είχε πρόβλημα να απευθυνθεί στο κρατικό κοινοβούλιο μόνο στους βουλευτές της Ομοσπονδίας της Β-Ε.

“Δεν είναι όλοι οι βουλευτές εκεί, αλλά ελπίζω ότι θα παρευρεθούν και θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να μιλήσουν, διότι το κοινοβούλιο είναι χώρος διαλόγου”, δήλωσε ο Schmidt, καλώντας τους πολιτικούς της RS να τερματίσουν τον αποκλεισμό των θεσμών.

“Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση όπου ορισμένοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι παραλύουν το έργο των κρατικών θεσμών, κάτι που δεν συνάδει με τον όρκο που έχει δώσει ο καθένας και οι πολιτικοί που δεν επικεντρώνονται στις πραγματικές προκλήσεις, μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν υποστήριξη”, δήλωσε ο Schmidt.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα και ότι θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα χώρες στην Ευρώπη και την περιοχή για να διατηρήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας.

“Πιστέψτε με, το παρακολουθούν στενά. Το κοινό μας συμφέρον είναι να συμβάλουμε στην ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σε αυτούς τους καιρούς, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι οι πολίτες της B-E έχουν πολλές αμφιβολίες, διότι οι εκλεγμένοι πρέπει να εργαστούν για να πείσουν τους πάντες για ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον που σέβεται τα δικαιώματα όλων. Η διεθνής κοινότητα και o Ύπατow Εκπρόσωπος το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς εσάς και όσους έχουν την ευθύνη για τη χώρα τους”, δήλωσε ο Schmidt.

Επισήμανε ότι “βλέπει τη θέση του με όλες τις αρμοδιότητες που έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα”, αλλά άσκησε και κριτική στους βουλευτές.

“Ο αριθμός των ψηφισμένων νόμων είναι ελάχιστος. Αυτή η αρνητική τάση συνεχίζεται από το 2010. Όλοι όσοι προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες, αλλά δεν επικεντρώνονται στις προκλήσεις, τελικά δεν θα έχουν υποστήριξη. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ποιες είναι οι προκλήσεις σε αυτή τη χώρα. Πρόκειται για τον νεαρό πληθυσμό. Ακούω πολύ συχνά για συζητήσεις και για το αν αυτό ή το άλλο είναι καλύτερο, αντί να μιλάμε για το πώς θα έρθουμε πιο κοντά στην ΕΕ. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 δεν έχει ακόμη εγκριθεί και η προσωρινή χρηματοδότηση είναι μέχρι τον Δεκέμβριο. Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν εγκρίθηκε πριν από τον Ιούλιο δείχνει ότι πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτόν”, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Δήλωσε έκπληκτος για το γεγονός ότι οι οντότητες, και πιθανώς τα καντόνια, λαμβάνουν χρήματα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Ωστόσο, διευκρίνισε επίσης ότι οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στο νόμο, εξαιτίας των οποίων οι εκπρόσωποι των Σέρβων αποχώρησαν από τους θεσμούς, δεν αναφέρονται μόνο στην καταδικασθείσα γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, αλλά δίνουν ικανοποίηση σε όλα τα θύματα. Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες ανάκλησης της συγκατάθεσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τον σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, των φορολογικών και άλλων θεσμών, ο Schmidt δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό.

“Η διεθνής κοινότητα δεν θα καθίσει σιωπηλά και θα παρακολουθεί να καταστρέφονται τα πάντα. Ως Ύπατη Εκπρόσωπος, σας καλώ να συνεργαστείτε μαζί μου. Δεν είμαι κάποιος που ήρθε για να κυριαρχήσει. Οι πολίτες δεν αξίζουν φόβο- μια ατμόσφαιρα φόβου και διχασμού θα επιταχύνει την έξοδο των νέων ανθρώπων που ήδη φεύγουν λόγω της διαφθοράς”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος./ibna