Μαυροβούνιο: “Πρόκειται για ένα νόμο που μας αφορά όλους”

Μαυροβούνιο: “Πρόκειται για ένα νόμο που μας αφορά όλους”

Η πολιτική διευθύντρια του Κινήματος Πολιτών του Μαυροβουνίου URA, Ana Novaković Đurović, δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος για την προέλευση της περιουσίας είναι ένας ισχυρός μηχανισμός για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

“Με την κατάλληλη εφαρμογή του, η φόρμουλα θα πρέπει να αποκαλυφθεί στους πολίτες μετά από αρκετές δεκαετίες – πώς να ζεις μια πολυτελή ζωή από επίσημα μέτρια ή καθόλου εισοδήματα. Πρόκειται για έναν νόμο που μας αφορά όλους και που θα βοηθήσει ώστε να ερευνηθούν και να αποσαφηνιστούν επιτέλους αυτά που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία για όλους εκείνους που απέκτησαν νόμιμα την περιουσία τους να την επιδείξουν και να απαλλαγούν από τη δημόσια πίεση και την αδικαιολόγητη καταδίκη”, επισήμανε ο Novaković Đurović.

Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριληφθούν στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου όλοι οι φορείς της κοινωνίας: ΜΚΟ, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης, οι δικηγόροι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με τις προτάσεις τους, προκειμένου να προκύψει η καλύτερη δυνατή ρύθμιση που θα μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην πράξη.

“Η URA υποστηρίζει σθεναρά την υιοθέτηση αυτού του νόμου, ο οποίος μας επαναφέρει στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεών μας και μας στρέφει σε ουσιώδη ζητήματα, σημαντικά για όλους τους πολίτες, και όχι σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και θρησκείας, τα οποία μας πολώνουν και μας επιβαρύνουν. Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές οντότητες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, έχουν επίγνωση της σημασίας αυτής της ρύθμισης, ότι οι προτάσεις τους θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητά της και ότι στο τέλος, όλοι θα την υποστηρίξουν στη Συνέλευση”, δήλωσε ο Novaković Đurović.

Σύμφωνα με την ίδια, “η σύνταξη και υιοθέτηση αυτού του νόμου θα είναι μια συγκεκριμένη απάντηση στις συστάσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μαυροβούνιο”.

“Ωστόσο, ακόμη και το καλύτερο νομικό κείμενο είναι ανεπαρκές εάν δεν εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, παράλληλα με αυτόν τον νόμο, πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς, την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό τους, ιδίως στο δικαστικό σώμα και την εισαγγελία, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται πραγματικά τη δικαιοσύνη”, κατέληξε η πολιτική διευθύντρια της URA.

Ωστόσο, ο ηγέτης του PzP Nebojša Medojević υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου για την προέλευση της ιδιοκτησίας δεν υπάρχει ως επίσημη πράξη.

“Δεν υπάρχει νέος νόμος για την προέλευση της ιδιοκτησίας, ο οποίος συζητείται για περισσότερα από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση δεν εξέτασε ποτέ το σχέδιο ούτε το υιοθέτησε. Η πολιτική της απαξίωσης του κράτους και του φθηνού λαϊκισμού συνεχίζεται”, πρόσθεσε ο Medojević.

Όπως επισήμανε, το κοινό μαθαίνει μόλις τώρα ότι όντως γίνονται τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο για τη φορολογική διοίκηση, στον νόμο για τη δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και στον νόμο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

“Η ιδέα είναι να συμβιβαστεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα του κράτους. Δεν υπάρχει αποτελεσματική καταπολέμηση της μαφίας χωρίς το άνοιγμα των φακέλων της ANB, την απαγόρευση του έργου της DPS και τη βαθιά κάθαρση. Πρέπει να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου ντροπή του κράτους από αδαείς και επιπόλαιους. Οι εκλογές είναι η μόνη ειρηνική, δημοκρατική και νόμιμη λύση για τη βαθιά πολιτική κρίση και την παράλυση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του συστήματος”, δήλωσε ο Medojević.

Το σχέδιο νόμου για τη δήμευση της παράνομα αποκτηθείσας περιουσίας παρουσιάστηκε χθες στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της URA και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για έναν “νόμο κατά της μαφίας”./ibna