Σλοβενία: Ο Janša κατηγόρησε το δικαστήριο για μεροληψία

Σλοβενία: Ο Janša κατηγόρησε το δικαστήριο για μεροληψία

Η Ένωση Δικαστών της Σλοβενίας εξέφρασε τη διαμαρτυρία της αφού ο πρωθυπουργός Janez Janša κατηγόρησε το δικαστήριο, το οποίο τον διέταξε να καταβάλει αποζημίωση σε αγωγή δυσφήμισης που είχε ασκήσει η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών (SD), για πολιτική μεροληψία.

Το τοπικό δικαστήριο του Velenje διέταξε νωρίτερα τον πρωθυπουργό Janez Janša να καταβάλει αποζημίωση 10.000 ευρώ και να ζητήσει συγγνώμη από την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών (SD) για τον ισχυρισμό ότι το κόμμα λειτουργούσε από μια “κλεμμένη εβραϊκή βίλα”. Η απόφαση, με την οποία το δικαστήριο έκανε πλήρως δεκτή την αξίωση του κόμματος για αποζημίωση, δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε από το κόμμα την Τετάρτη, έρχεται ως απάντηση σε μήνυση που κατέθεσε στις αρχές Ιουλίου το SD, το οποίο υποστήριξε ότι ο Janša “διέδωσε σκόπιμα ένα κακόβουλο ψέμα” σχετικά με την ιδιοκτησία της βίλας της Λιουμπλιάνας που στεγάζει την έδρα του κόμματος, αν και μπορεί να αποδειχθεί ότι γνώριζε ότι η ιδιοκτησία δεν ήταν αμφισβητήσιμη.

Σύμφωνα με το SD, το δικαστήριο εξέδωσε τώρα απόφαση που λέει ότι ο Janša θα πρέπει να αναρτήσει εντός 15 ημερών μια συγγνώμη στο Twitter για τις “αναληθείς αναρτήσεις του στο Twitter σχετικά με το SD που λειτουργεί από μια κλεμμένη εβραϊκή βίλα στη Levstikova 15, στη Λιουμπλιάνα”.

Εκτός από την καταβολή της αποζημίωσης, ο Janša διατάχθηκε επίσης να καλύψει τα δικαστικά έξοδα ύψους λίγο πάνω από 800 ευρώ.

“Η βίλα δεν έχει κλαπεί και το SD απέκτησε την κυριότητά της με νόμιμο τρόπο”, ανέφερε το κόμμα σε δελτίο τύπου.

Λένε ότι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση επειδή ο Janša δεν παρέλαβε την αλληλογραφία του δικαστηρίου και κατά συνέπεια δεν απάντησε στην αγωγή εντός 30 ημερών. Ο Janša έχει ακόμη 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, ενώ τα πολιτικά κόμματα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό ανοχής στην κριτική, ο Janša ξεπέρασε τα όρια του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, γράφοντας συνειδητά και σκόπιμα αναληθείς προσβλητικούς ισχυρισμούς.

Ο Janša σχολίασε την απόφαση για την STA υπονοώντας ότι το δικαστήριο ήταν προκατειλημμένο. “Αυτή είναι η πρακτική του δικαστηρίου του Velenje, το οποίο είναι γεμάτο με μια γραμμή κολλητών μελών ή υποστηρικτών των Σοσιαλδημοκρατών και εκδίδει αποφάσεις χωρίς ακροάσεις και χωρίς να παρέχει τη δυνατότητα υπεράσπισης”, έγραψε.

“Για να ολοκληρωθεί η φάρσα, το δικαστήριο σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση έκρινε μια αγωγή που ασκήθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό είναι κάτι που ούτε τα στρατοδικεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έκαναν”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης και γενικός γραμματέας του SD Dejan Levanič σημείωσε τη σημασία της απόφασης για την απόδοση ευθυνών στον Janša για αναληθείς ισχυρισμούς.

“Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Janša γνώριζε για το παραπλανητικό περιεχόμενο των ισχυρισμών του, αλλά παρόλα αυτά θα τους αναρτούσε κακόβουλα. Αποτυγχάνοντας να παραλάβει τα εντάλματα από το δικαστήριο, ο Janša αποδεικνύει την περιφρόνησή του για το κράτος και το κράτος δικαίου”, έγραψε ο Levanič.

Ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα δωρίσει όλο το ποσό που έλαβε ως αποζημίωση σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Οι ισχυρισμοί του Janša είχαν ισχυρό αντίκτυπο, καθώς η Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση κάλεσε στη συνέχεια το κόμμα να αποκαταστήσει μια ιστορική αδικία και να επιστρέψει τη βίλα στην εβραϊκή κοινότητα της Σλοβενίας. Ισχυρίστηκε ότι το ακίνητο είχε πωληθεί “υπό αμφισβητήσιμους όρους, εθνικοποιήθηκε και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από υψηλόβαθμες οργανώσεις του κομμουνιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής εποχής”.

Ωστόσο, το SD δήλωσε τότε ότι η βίλα ανήκε στο κράτος πριν το κόμμα πάρει την ιδιοκτησία της σε αντάλλαγμα για ένα άλλο κτίριο που το κόμμα είχε στην κατοχή του πριν.

Η βίλα ανήκε στον Εβραίο έμπορο Felix Moskovic, ο οποίος σκοτώθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια γυναίκα που την αγόρασε από έναν κληρονόμο της οικογένειας την πούλησε στο κράτος το 1961./ibna