Ρουμανία: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Ciuca να σχηματίσει κυβέρνηση

Ρουμανία: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Ciuca να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Nicolae Ciuca δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διαπραγματευτεί με τα δύο κόμματα USR και PSD για να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Διευκρίνισε ότι δεν θα καταθέσει την εντολή του και ότι μέχρι το Σάββατο θα καταθέσει στη Βουλή το κυβερνητικό πρόγραμμα και τον κατάλογο των υπουργών. Ο Ciuca λέει ότι έχει εντολή για μια κυβέρνηση μειοψηφίας PNL-UDMR. Ωστόσο, ο υποψήφιος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε «χαλάρωση» της εντολής του κόμματος. «Η ευελιξία της εντολής πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί, εάν χρειαστεί. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή», είπε ο Ciuca.

Ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας PNL-PSD, σημείωσε χθες βράδυ, νέα αποτυχία. Το PNL επιμένει στη φόρμουλα «κυβέρνηση μειοψηφίας στηριζόμενη από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενώ το PSD επιθυμεί να συμμετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση. Μάλιστα αρχικά ζητούσε εννέα υπουργεία.

Στη χθεσινή συνάντηση στη Vila Lac έλαβαν μέρος ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Nicolae Ciuca, o Πρόεδρος του PNL Florin Citu και εκ μέρους του PSD, o Πρόεδρος Marcel Ciolacu, ο Α’ Αντιπρόεδρος Sorin Grindeanu, ο ΓΓ Paul Stanescu και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Vasile Dancu.

Οι δύο πλευρές εξήλθαν σε διάστημα λιγότερο μιας ώρας και συμφώνησαν να συναντηθούν άλλη μια φορά, ελπίζοντας η καθεμιά πως έως τότε η άλλη πλευρά θα έχει υποχωρήσει. Είτε δηλαδή το PSD να δεχθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας  PNL-UDMR είτε το PNL να δώσει πράγματι στον Ciuca περιθώριο ελιγμών στις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει με μια κυβέρνηση PNL-PSD.

Η τρίτη αυτή συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ ή αύριο πρωί ώστε, σε περίπτωση συμφωνίας, να υπάρχει χρόνος να γίνουν όλα τα βήματα που προβλέπει η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα μέχρι την Κυριακή, που λήγει το δεκαήμερο που έχει στη διάθεσή του ο Ciuca.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το PSD περιόρισε τις αξιώσεις του σε επτά υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Οικονομικών, το Υγείας και -ενδεχομένως- το Ευρωπαϊκών Πόρων, καθώς μεγάλη εξακολουθεί να είναι η αντίδραση των οργανώσεων της επαρχίας στη στήριξη της κυβέρνησης χωρίς έλεγχο των (οικονομικών) αποφάσεων. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει μια ξεκάθαρη επιλογή, να μην στηρίξουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, τόνισε ο Marcel Ciolacu σε δηλώσεις του στο Agerpres.

Χθες ο Ciuca απέστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων επιστολή στην οποία προτείνει μια “πολιτική εκεχειρία” για τους επόμενους μήνες. Η “εκεχειρία” αυτή θα σήμαινε κοινοβουλευτική στήριξη άνευ όρων εκ μέρους του USR και του PSD σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας PNL-UDMR. Στην επιστολή του, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε ένα “σοβαρό μπλοκάρισμα”.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του PNL, Florin Citu, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Nicolae Ciuca δεν ήταν παρών.

«Σας προτείνω μια πολιτική εκεχειρία. Να δώσουμε στη Ρουμανία την ευκαιρία να ανασάνει και να γιατρευτεί, να μαζέψει τις δυνάμεις της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον. Μια τέτοια εκεχειρία δεν θα σήμαινε την εγκατάλειψη των αξιών και των πολιτικών συμφερόντων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά την προτεραιοποίηση ορισμένων υψηλότερων αξιών και συμφερόντων, που αφορούν σε όλους τους πολίτες και σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύω ότι μια εκεχειρία είναι η λύση για την έξοδο της Ρουμανίας από την κρίση”, έγραψε ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες του PSD και του USR.

Ο πρόεδρος του USR, Dacian Ciolos, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εκεχειρίας, όμως το USR είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρει λύσεις μαζί με το PNL και το UDMR. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση και ότι η πλειοψηφία μπορεί να ανασυσταθεί./ibna