Μαυροβούνιο: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν μοντέλο δήμευσης περιουσιακών στοιχείων παράνομης προέλευσης

Μαυροβούνιο: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν μοντέλο δήμευσης περιουσιακών στοιχείων παράνομης προέλευσης

Στόχος της υιοθέτησης του νόμου αυτού είναι να τεθεί οριστικά τέλος στον παράνομο πλουτισμό δημόσιων λειτουργών, εγκληματιών ή πολιτών που απέκτησαν πλούτο παράνομα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dritan Abazović σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης ενός μοντέλου δήμευσης περιουσίας παράνομης προέλευσης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο τύπου, ο Abazović τόνισε ότι πρόκειται για έναν συστημικό νόμο που θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στο Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για τον νόμο κατά της μαφίας, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη δικαιοσύνης. Έχει σχεδιαστεί για να είναι λειτουργικός και εφαρμόσιμος. Είμαι υπερήφανος για όσα έκανε η ομάδα εργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο. Ελπίζω ότι και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα συμβάλουν, επισήμανε ο Abazović.

Εξηγώντας τα προβλήματα που προηγήθηκαν της σύνταξης αυτής της νομικής λύσης, ο σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού για νομικά θέματα Ivo Šoć δήλωσε ότι ήταν πρόκληση να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα έβρισκε τη θέση του στο υφιστάμενο νομικό σύστημα και θα ήταν σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο.

Δεν πρόκειται για έναν ανακριτικό νόμο, πρόκειται για ένα μοντέλο που εγγυάται τη δημιουργία ενός συστήματος που θα εντοπίζει αποτελεσματικά την περιουσία που έχει αποκτηθεί παράνομα και θα δημεύει την περιουσία μέσω δικαστικών διαδικασιών, εκτός εάν αποδειχθεί ότι αποκτήθηκε νόμιμα. Ήταν μια πρόκληση να αποφύγουμε τις παγίδες του λαϊκισμού και να συντάξουμε έναν νόμο που θα ακούγεται ωραίος αλλά δεν θα είναι εφαρμόσιμος στην πράξη. Δεν συντάχθηκε μόνο ένας νόμος, αλλά ένας ολόκληρος μηχανισμός που προβλέπει την επανεξέταση και τη δήμευση παράνομα αποκτηθείσας περιουσίας μέσω διαφόρων διαδικασιών, εξήγησε ο Šoć.

Μιλώντας για τη διαδικασία, ο υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων Μειονοτήτων Boris Marić δήλωσε ότι η προέλευση της περιουσίας θα εξετάζεται εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες.

Ο υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Janko Odović τόνισε ότι θα υπάρχουν δύο πρόσθετοι μηχανισμοί που θα μπορούν να εφαρμοστούν.

Εάν η προέλευση της περιουσίας προσδιοριστεί δικαστικά, τότε μπαίνει σε εφαρμογή η κλασική φορολογική διαδικασία, η οποία καθορίζει εάν η περιουσία δηλώνεται και φορολογείται σύμφωνα με το νόμο, πρόσθεσε./ibna