Κροατία: Η κατάσταση με τον Covid συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο

Κροατία: Η κατάσταση με τον Covid συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο

Η βουλευτής του κροατικού κοινοβουλίου Renata Sabljar-Dračevac (Σοσιαλδημοκράτες) δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στην εθνική ομάδα διαχείρισης της κρίσης COVID-19 και ζήτησε την παραίτησή της.

Λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας του COVID-19 και της ακραίας ανευθυνότητας, ζητάμε την παραίτηση της εθνικής ομάδας διαχείρισης της κρίσης του COVID-19 και τον διορισμό σοβαρών εμπειρογνωμόνων που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών με συνέπεια και τεχνογνωσία, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, δήλωσε η βουλευτής.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η Κροατία έχει 4.400 νέα κρούσματα σήμερα, υπήρξαν 30 θάνατοι τις τελευταίες 48 ώρες και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι σχεδόν 18.000 χθες, δήλωσε η Sabljar-Dračevac.

Η συνάδελφός της, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Sabina Glasovac δήλωσε την Τετάρτη ότι τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19 είναι ασυνεπή και παράλογα, κάνοντας λόγο για τον πρωθυπουργό Andrej Plenković που αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία χωρίς εξηγήσεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποια βάση λαμβάνονται τα μέτρα. Βασίζονται στον αριθμό των νέων λοιμώξεων ή των νοσηλευόμενων; Ή σε αυτούς που καταλήγουν σε αναπνευστήρες; Ή με βάση τον αριθμό των θανάτων;” δήλωσε η Glasovac στο κοινοβούλιο.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου συζητήθηκαν πολλά άλλα θέματα. Ο Hrvoje Zekanović από τους Κροάτες Κυρίαρχους κάλεσε τους βουλευτές να υπογράψουν αίτηση για δημοψήφισμα σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ.

«Ήρθε η ώρα να πούμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του λαού, ότι δεν είμαστε πολιτικοί αλλά ακτιβιστές», είπε, προσθέτοντας ότι η βούληση του λαού είναι πιο σημαντική από την προστασία του εθνικού νομίσματος και ότι «ο λαός πρέπει να αποφασίζει για βασικά ζητήματα».

Η Dragana Jeckov από το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα επέκρινε ένα συμπέρασμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Vukovar σχετικά με την ανάγκη επέκτασης των δικαιωμάτων των Σέρβων.

Είπε ότι κάθε χρόνο το συμπέρασμα αναφέρει ότι ο βαθμός ανοχής μεταξύ Κροατών και Σέρβων «δεν έχει προχωρήσει και ότι δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επέκταση των δικαιωμάτων».

«Φέτος, η αιτιολόγηση ακούγεται άσχημη, δηλαδή ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού για να δούμε πόσοι ακριβώς Σέρβοι ζουν στο Vukovar», πρόσθεσε η Jeckov.

Όσο η σημερινή διοίκηση της πόλης παραμένει στην εξουσία, οι προϋποθέσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των Σέρβων δεν θα πληρούνται, διότι η συλλογική ενοχή αποδίδεται και σε όσους γεννήθηκαν το 1997, το 2007 και το 2017, είπε.

«Ο αγώνας κατά των Σέρβων και η παρουσίαση των Σέρβων ως αποδιοπομπαίων τράγων είναι η βάση της πολιτικής στο Vukovar», δήλωσε η Jeckov, προσθέτοντας ότι οι Σέρβοι θέλουν μόνο αυτά που δικαιούνται βάσει του νόμου και του συντάγματος.

Είπε ότι οι ηγέτες της πόλης συνεχίζουν να στιγματίζουν τους Σέρβους. «Κάνουν τη μεταχείριση των Σέρβων μέτρο του δικού τους πατριωτισμού, προκειμένου να αναγνωριστούν ως οι μόνοι αληθινοί πατριώτες, επειδή είναι πάντα και αυστηρά εναντίον οτιδήποτε σερβικού. Οι Σέρβοι αποτελούν απειλή για όλους στο Vukovar, εκτός από τις τοπικές εκλογές».

Η Jeckov είπε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις κυριλλικές επιγραφές στα δημόσια κτίρια, αλλά και για την αναλογική εκπροσώπηση και για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και τη στέγαση. «Ανησυχώ πολύ περισσότερο για το ότι το κλίμα ήταν καλύτερο το 1997», πρόσθεσε./ibna