Β-Ε: Σέρβοι και Κροάτες πολιτικοί με τους ηγέτες της περιοχής, εξοργισμένοι οι Βόσνιοι

Β-Ε: Σέρβοι και Κροάτες πολιτικοί με τους ηγέτες της περιοχής, εξοργισμένοι οι Βόσνιοι

Εξοργισμένοι οι Βόσνιοι πολιτικοί για τις συναντήσεις που είχαν την Τρίτη ο Milorad Dodik με τον Κροάτη πρόεδρο Zoran Milanović στο Ζάγκρεμπ και ο Dragan Čović με τον Aleksandar Vučić στο Βελιγράδι.

Τα περισσότερα σχόλια μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που εδρεύουν στο Σεράγεβο είναι ότι οι συναντήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν τη “συνέχιση των πολεμικών σχεδίων του (Κροάτη προέδρου Franjo) Tuđman και του (Σέρβου προέδρου Slobodan) Milošević”. Υποτίθεται ότι ο Tuđman και ο Milošević συμφώνησαν να διαιρέσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι Βόσνιοι θα έμεναν χωρίς κράτος. Η συνάντηση Čović – Vučić έγινε εν μέσω έντονης συζήτησης μεταξύ Βόσνιων πολιτικών σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του (Βόσνιου) Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Bakir Izetbegović στο Βελιγράδι και τη συνάντησή του με τον Vučić. Ορισμένοι από τους υψηλότερους Βόσνιους πολιτικούς θεωρούν ότι αυτή η συνάντηση είναι το προπέτασμα, αλλά υπάρχουν και φωνές συνείδησης που λένε ότι “όλοι πρέπει να μιλούν με όλους”.

Η συνάντηση Čović – Vučić ήρθε επίσης μετά τη μακρά σιωπή των Κροατών πολιτικών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με τις απειλές του Dodik με την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας. Η συνάντηση αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στη Σερβία, διότι ο Čović, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κροατικού κόμματος στη Β-Ε – Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) δεν ήταν τόσο συχνά καλεσμένος του Vučić. Μετά τη συνάντηση, ο Čović δήλωσε στο Twitter ότι οι συνομιλητές μίλησαν για τις ευρωπαϊκές ενταξιακές συνομιλίες, καθώς και για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Με τον Aleksandar Vučić για το διάλογο και την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων. Μιλώντας για τη Βουλή των Η.Π.Α., τόνισα ότι οι αλλαγές του εκλογικού νόμου/περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της Βουλή της Β-Ε. και ότι οι συνιστώντες λαοί και τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά, ενώ οι διακρίσεις πρέπει να εξαλειφθούν», ανέφερε ο Čović.

Το ίδιο απόγευμα, ο Milanović συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ με τον ηγέτη του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στη Β-Ε, της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Zoran Milanović συναντήθηκε σήμερα με τον Milorad Dodik, τον εκπρόσωπο του σερβικού λαού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο γραφείο του Προέδρου.

Η συνάντηση με τον κ. Ντόντικ αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την επίτευξη της σταθερότητας και της λειτουργίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και τη νόμιμη εκπροσώπηση και των τριών συνιστώντων λαών σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton. Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος Milanović συναντήθηκε ήδη με τον Bakir Izetbegović, τον εκπρόσωπο του βοσνιακού λαού, και με τον Dragan Čović, τον εκπρόσωπο του κροατικού λαού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Milanović.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Dodik ήταν λίγο πιο ακριβής. “Το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik συναντήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Ζάγκρεμπ με τον πρόεδρο της Κροατίας Zoran Milanović και τον ενημέρωσε για τις αιτίες της τρέχουσας πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το σερβικό μέλος της Προεδρίας επεσήμανε ότι η Βουλή της Β-Ε δεν έχει πραγματική θεσμική κυριαρχία εδώ και χρόνια, καθώς τέσσερις ξένοι – τρεις ξένοι δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλή της Β-Ε και ο ύπατος εκπρόσωπος αποσταθεροποιούν τη Βουλή της Β-Ε», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Γραφείου του σερβικού μέλους της Προεδρίας της Βουλή της Β-Ε.

Το δελτίο Τύπου προσθέτει ότι ο Dodik επανέλαβε ότι δεσμεύεται για την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε, αλλά και για την επιστροφή στις γνήσιες συμφωνίες του Dayton, που σημαίνει την αποκατάσταση των δικαιοδοσιών στις οντότητες που είχαν καταληφθεί από αντισυνταγματικές ενέργειες του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου.

Το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της συνάντησης είναι το δελτίο Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου του Dodik, στο οποίο αναφέρεται ότι είναι « το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», πράγμα που σημαίνει ότι εκπροσώπησε τον εν λόγω θεσμό. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι η επίσκεψη αυτή δεν συζητήθηκε και δεν συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση της Προεδρίας με δύο άλλα μέλη και ο Dodik δεν είχε κανένα δικαίωμα να εκπροσωπηθεί όπως έκανε. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Dodik παραπονέθηκε ότι τα Βοσνιακά και Κροατικά μέλη, Šefik Džaferović και Željko Komšić, σε διεθνείς εκδηλώσεις εκπροσωπούσαν την Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χωρίς τη συγκατάθεση όλων των μελών. Αυτή η διατύπωση αποφεύχθηκε στο δελτίο τύπου του Γραφείου Τύπου του Milanović, όπου αναφερόταν ότι ο Κροάτης Πρόεδρος συναντήθηκε με «εκπρόσωπο του σερβικού λαού της Β-Ε»./ibna