Ρουμανία: Άκαρπη μέχρι στιγμής η προσπάθεια του Ciuca για εξασφάλιση πλειοψηφίας

Ρουμανία: Άκαρπη μέχρι στιγμής η προσπάθεια του Ciuca για εξασφάλιση πλειοψηφίας

O εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Nicolae Ciuca, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Μετά τις χθεσινές επαφές με το PSD και το USR, που δεν καρποφόρησαν, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis κάλεσε σε συνάντηση τον Florin Citu και τον Nicolae Ciuca στο Cotroceni σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την κατάσταση.

Πολιτικές πηγές του Hotnews.ro ανέφεραν ότι στο τέλος της συνάντησης, συμφωνήθηκε ο  εντολοδόχος Πρωθυπουργός να έχει μια ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Χθες, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ciuca έδειξε να προτιμά τη συνεργασία με το USR, ενώ ο κ. Iohannis προτιμά μια συνεργασία με το  PSD.

Ωστόσο, σήμερα, ο Citu προέβη σε δηλώσεις, στις οποίες τόνισε ότι ο Ciuca δεν έχει διευρυμένη εντολή, διότι αυτή την δίνει μόνον το κόμμα και άρα όχι ο Πρόεδρος Iohannis. Επίσης, τόνισε ότι η εντολή είναι για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ερωτηθείς πώς εκτυλίχθηκε η συνάντηση με τον Klaus Iohannis και πώς διευρύνθηκε η εντολή του Νkocolae Ciuca, o πρόεδρος του PNL απάντησε:

«Δεν ξέρω σε ποια συνάντηση αναφερόσαστε. Αν θα υπήρχε μια διεύρυνση, αυτή θα μπορούσε να γίνει μόνο από το Μόνιμο Πολιτικό Γραφείο, δεν συνεδρίασε κανένα ΜΠΓ, άρα μένουμε όπως ήμασταν», είπε.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι επιθυμία του  Citu είναι ο Ciuca να καταθέσει την εντολή λόγω αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να την πάρει ο ίδιος.

O Citu έκανε και μια αναφορά στις πρόωρες εκλογές, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν το PNL.

Πριν λίγο φάνηκε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στο PSD. Ο Marcel Ciolacu -που βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους δημάρχους του PSD στην επαρχία- δείχνει να στηρίζει τη λύση της κυβερνητικής συνεργασίας με το PNL, αντί της στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο βουλευτής του PSD, Alexandru Rafila, που φερόταν ως πιθανός εντολοδόχος Πρωθυπουργός εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε  χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό  Antena 3, ότι η συμμετοχή του PSD στη διακυβέρνηση μαζί με το PNL και το UDMR είναι μια λύση που θα βοηθούσε τη Ρουμανία να διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για “έναν μήνα εθνικής αλληλεγγύης” για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά του, το USR έθεσε χθες, στον Ciuca τέσσερα ζητήματα, με πρώτο ένα σαφές πρωτόκολλο συνεργασίας, για να αποφευχθούν στο μέλλον όσα έγιναν με τον Stelian Ion, όμως οι προοπτικές συνεργασίας PNL-USR είναι πολύ μικρές λόγω της αντίθεσης του Citu κυρίως.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του USR, Ionut Mosteanu, δήλωσε στο Profit News, ότι αν το PNL αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες των συζητήσεων για τον συνασπισμό, τότε θα πρέπει να κλείσει την πόρτα στο PSD.  Δεν καταλαβαίνω ποιο σχέδιο, ποια στρατηγική έχουν οι Φιλελεύθεροι, είπε, όμως πρέπει να αποφασίσουν, γιατί “βύθισαν τη χώρα στο χάος”.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, στο Κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban , ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του PNL, διευκρινίζοντας ότι δεν φεύγει “ακόμα” από το κόμμα.

Ο Orban δήλωσε πως «ό,τι συνέβη τους τελευταίους τέσσερις μήνες ξεπερνά κάθε φαντασία. Δημιουργήθηκε τεχνητά μια πολιτική κρίση, διαλύθηκε ένα πολιτικό κόμμα, διαλύθηκε ο συνασπισμός. Δεν συμμερίζομαι αυτόν τον τρόπο του να κάνεις πολιτική. Δεν δέχομαι την εγχείρηση λοβοτομής», είπε.

«Δεν παραιτούμαι ακόμα από το PNL. Είναι το κόμμα στο οποίο αφιέρωσα όλη τη ζωή μου στην ώριμη ηλικία. Για να παραμείνω όμως στο PNL, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Μία από αυτές θα ήταν, κατά τον Orban, το «PNL να στρέψει το πρόσωπό του προς τους πολίτες και την πλάτη του προς τον “ένοικο” του Cotroceni».

O Ludovic Orban μπήκε στην πολιτική το 1992 ως μέλος της Νεολαίας των Φιλελευθέρων.

Η επιλογή ενός στρατιωτικού ως εντολοδόχου Πρωθυπουργού εν καιρώ ειρήνης είναι ένα παράξενο πράγμα, όμως το UDMR μπορεί να συνεργαστεί με τον Nicolae Ciuca, δήλωσε στο RFI ο επικεφαλής των βουλευτών της Ένωσης, Csoma Botond. Ο Botond πρότεινε εκεχειρία έξι μηνών.

Το UDMR επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν μια κυβέρνηση με πλήρη εξουσία, είπε. Αυτό μπορεί να γίνει αν οι πολιτικοί παράγοντες αφήσουν λίγο κατά μέρος τον εγωισμό τους … να κλείσουμε μια πολιτική εκεχειρία, ας πούμε, για διάστημα έξι μηνών και να καταφέρουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό, (ώστε) να σχηματιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία¨.

Όταν ρωτήθηκε γιατί μόνον για έξι μήνες, απάντησε: «Για έξι μήνες, για να περάσουμε αυτόν τον σκόπελο, που έχει μπροστά της η χώρα, με την υγειονομική κρίση, την κρίση των τιμών της ενέργειας, πολλά θέματα που πρέπει να λύσουμε. Αν καταφέρουμε να βρούμε μια πλειοψηφία που θα μπορέσει να λειτουργήσει περισσότερο χρόνο, δεν χρειάζεται να ρίξουμε ξανά την κυβέρνηση σε έξι μήνες … Επανέρχομαι και διορθώνω, τουλάχιστον για έξι μήνες να έχουμε μια εκεχειρία και να εργαστούμε για τους πολίτες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δήλωσε ότι επιθυμεί την ανασύσταση του συνασπισμού PNL-USR-UDMR, που θα έδινε μια σταθερή πλειοψηφία και όχι μόνον για έξι μήνες./ibna