B-E: Βόσνιοι αξιωματούχοι ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς να αντιδράσουν κατά του Dodik

B-E: Βόσνιοι αξιωματούχοι ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς να αντιδράσουν κατά του Dodik

Οι πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Denis Zvizdić και Bakir Izetbegović έγραψαν κοινή επιστολή προς τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ και τους αρμόδιους θεσμούς, προειδοποιώντας τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του Milorad Dodik, του Σέρβου μέλους της Προεδρίας και του κόμματός του που εργάζεται για τη διάλυση των κρατικών θεσμών και την κατάργηση των κρατικών νόμων.

Η επιστολή απευθυνόταν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τα μέλη του Συμβουλίου, τους προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, Nancy Pelosi και Joseph Leahy, και άλλους αρμόδιους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το έστειλαν επίσης σε αρκετές εκατοντάδες διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ευρωβουλευτών, των μελών της ομάδας των φίλων της Β-Ε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και των υπουργών Εξωτερικών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην επιστολή, ο Zvizdić και ο Izetbegović προειδοποίησαν για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και την πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων που δημιουργούνται από αντισυνταγματικές και παράνομες δραστηριότητες μέρους των πολιτικών δυνάμεων της σερβοκρατούμενης οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας (RS).

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ήταν σήμερα ένα πολύ πιο σταθερό και επιτυχημένο κράτος αν δεν υπήρχαν οι δραστηριότητες του κόμματος Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) υπό τον Milorad Dodik. Τα τελευταία 15 χρόνια, αρχικά μετριοπαθής και με την πάροδο του χρόνου ακόμη πιο ανοιχτός και τολμηρός, ο πολιτικός αυτός και οι συνεργάτες του εμπόδισαν την πρόοδο της χώρας στην ευρωατλαντική της πορεία και έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν το απαρτχάιντ σε σχέση με τους Κροάτες και τους Βόσνιους στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (RS)», όπως παραθέτει η Ν1 την επιστολή.

Οι Izetbegović και Zvizdić υπενθύμισαν ότι στα επίσημα έγγραφα του συνεδρίου του κόμματος SNSD από το 2015, το κόμμα αυτό δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματος είναι η απόσχιση της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.  Όπως ανέφεραν στην επιστολή, αυτό θα ήταν η ολοκλήρωση των στόχων του Radovan Karadžić και του Ratko Mladić κατά τη διάρκεια του πολέμου με πολιτικά μέσα.

Επισημαίνουν ότι το SNSD και οι εταίροι του συνασπισμού τους έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες που απειλούν άμεσα την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton που τερμάτισε τον πόλεμο στη χώρα το 1992-1995 και το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λεγόμενη διαδικασία της “επιστροφής αρμοδιοτήτων στις οντότητες”, η οποία, όπως πιστεύουν, είναι ευφημισμός για την αντισυνταγματική κατάργηση των νόμων του κράτους της Β-Ε στην Σερβική Δημοκρατία και τη δημιουργία παρακρατικών θεσμών στην εν λόγω οντότητα.

Οι πρόεδροι και των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων της Β-Ε υπενθύμισαν επίσης ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των υπογραφόντων την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton και ότι έχουν την υποχρέωση να αντιδρούν σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεών της και ότι αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε.

«Οποιοσδήποτε υπολογισμός και η αναβολή μιας συγκεκριμένης αντίδρασης έχει τονωτική επίδραση σε εκείνους που επιδιώκουν να καταρρεύσει η Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton και, ως εκ τούτου, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Β-Ε, στην περιοχή, ακόμη και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Μόνο με μια κοινή αποφασιστική αντίδραση από εμάς στη Β-Ε, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και από άλλους εγγυητές-μάρτυρες των υπογραφόντων την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των απειλών των πολιτικών οπαδών του Dodik από την Σερβική Δημοκρατία. Μια εναλλακτική λύση σε αυτό είναι η κατάρρευση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton, και συνεπώς η ειρήνη στη Β-Ε. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο με κάθε μέσο”, καταλήγει η επιστολή./ibna