Κροατία: Μείωση του μεριδίου του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ φέτος

Κροατία: Μείωση του μεριδίου του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Zdravko Marić δήλωσε σήμερα ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Η μείωση του μεριδίου του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ φέτος, όσον αφορά την κυβέρνηση και τη δημοσιονομική πολιτική, είναι σίγουρα κάτι που θέλουμε να τονίσουμε και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους επιχειρηματίες και τους επιχειρήσεις, όλους εμάς στην Κροατία, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Marić επισημαίνοντας ότι η μείωση αυτή επαναφέρει την Κροατία στο σωστό δρόμο πριν από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος θα συνεχίσει να παραμένει κάτω από το 3%, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Αλλά παίρνουμε τον πληθωρισμό πολύ σοβαρά, όχι μόνο λόγω των κριτηρίων του Μάαστριχτ, αλλά κυρίως λόγω των προτύπων των πολιτών μας», δήλωσε ο Marić.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του συνεδρίου Leader Invest, ο Marić επιβεβαίωσε ότι η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Πέμπτη και ότι θα μπορούσαν να είναι στη διαδικασία στο κροατικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Όταν πρόκειται για την επανεξέταση, θα προβλέψει οικονομική ανάπτυξη υψηλότερη από την αναμενόμενη.

«Ολοκληρώνουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάμε πάνω από το 8%, το οποίο νομίζω ότι είναι ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κροατία θα φτάσει στο προ της ύφεσης επίπεδο του ΑΕΠ σε λιγότερο από δύο χρόνια», δήλωσε ο Marić.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, υψηλότερος από το οκτώ τοις εκατό, εξήγησε, είχε και θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία ως εκ τούτου θα προσαρμοστούν “ελαφρώς περισσότερο” στην εξισορρόπηση.

Αλλά τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι η πλευρά των δαπανών αυξάνεται περισσότερο από τα έσοδα. Ως τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της αύξησης, ο υπουργός Marić απαρίθμησε την αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία λόγω του πληθωρισμού ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες, τις υψηλότερες δαπάνες από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, καθώς και τις υψηλότερες δαπάνες λόγω της προηγουμένως συμφωνηθείσας αύξησης των μισθών στο κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες./ibna