Σλοβενία: Ο Hojs δήλωσε ότι η Europol είναι βασικός εταίρος στην εσωτερική ασφάλεια

Σλοβενία: Ο Hojs δήλωσε ότι η Europol είναι βασικός εταίρος στην εσωτερική ασφάλεια

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδιοργάνωσαν την ένατη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελέγχου για την Europol, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στην επισκόπηση των δραστηριοτήτων της Europol κατά το τρέχον έτος και στην παρουσίαση του σχεδίου πολυετούς εγγράφου προγραμματισμού 2022-2024 της Europol. Συζητήθηκε επίσης το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ, με έμφαση στη διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών, το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι η Europol είναι ένας από τους βασικούς εταίρους για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας. «Παρέχει ανεκτίμητη επιχειρησιακή υποστήριξη στις αστυνομικές δυνάμεις των χωρών μας κατά τη διεξαγωγή ερευνών μέσω των αναλυτικών δυνατοτήτων, της καινοτομίας και της εμπειρογνωμοσύνης της», δήλωσε ο Hojs. Συνεχίζοντας τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Europol στη συνεργασία με τις γειτονικές περιοχές, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αναθεώρηση της εντολής της Europol αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Εργαζόμαστε ενεργά τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του κειμένου μεταξύ των συν-νομοθετών το συντομότερο δυνατό. Θα καταβάλω προσωπικά κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου όσο έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ», δήλωσε ο Hojs και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εντολή για τις διαπραγματεύσεις και ότι η πρώτη πολιτική συνάντηση για την αναθεώρηση της εντολής της Europol θα πραγματοποιηθεί αύριο. «Είμαι βέβαιος ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συμφωνήσουν επί του κειμένου μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Hojs.

Στην ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών: «Η Σλοβενία έχει αναγνωρίσει τη σημασία της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και έχει επίσης αναγνωρίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την ανίχνευση και τη διερεύνηση εγκλημάτων στον τομέα αυτό. Ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της στενής συνεργασίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και, φυσικά, με την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτός είναι ο λόγος που στις 11-12 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στο Brdo pri Kranju ειδική υπουργική συνάντηση για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Europol», κατέληξε ο υπουργός Hojs./ibna