Βόρεια Μακεδονία: Θα παραιτηθεί ο Zaev αν χάσει τον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων

Βόρεια Μακεδονία: Θα παραιτηθεί ο Zaev αν χάσει τον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, σε περίπτωση που χάσει το κόμμα του τον Μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Sitel.

Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SDSM) χάσει τα Σκόπια, ο Zaev επανέλαβε ότι δεν θα μπορέσει να ηγηθεί της κυβέρνησης γιατί η αντιπολίτευση θα παρεμπόδιζε τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ώρα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Όπως είπε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ασφαλής και όχι για πρόωρες βουλευτικές εκλογές γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα δυόμισι χρόνια είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί η οικονομία και να αξιοποιηθούν όσα έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε ότι αρκετοί ακόμη βουλευτές θα ενταχθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά θα το ανακοινώσει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες που κάθονται στα σπίτια τους θα σήμαιναν την επιστροφή του καθεστώτος.

«Δεν χάσαμε από το VMRO-DPMNE, αλλά από αυτούς που έμειναν σπίτι» δήλωσε ο Zaev προσθέτοντας ότι «το να καθόμαστε στο σπίτι είναι μια πλήρης υποστήριξη για τον αντίπαλό μας.»

Στον δεύτερο γύρο πιστεύει ότι το SDSM θα έχει ορατή νίκη και αναμένει ορατή διαφορά υπέρ του SDSM σε Σκόπια, Τσέιρ, Κάρπος και Τσέντερ.

Όσον αφορά τις διαφορές με τους εταίρους του συνασπισμού, σημείωσε ότι έχουν αλλά τους συνδέουν οι γενικές αξίες όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Αυτή είναι η ομορφιά μιας δημοκρατίας και της ελευθερίας. Έχουμε κοινές αξίες στον συνασπισμό και αυτό μας ενώνει. Είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε όλους τους ψηφοφόρους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες», είπε ο Zaev.

«Όλα τα μεγάλα θέματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε ανοιχτά εθνοτικά ζητήματα στο εσωτερικό, δεν έχουμε ανοιχτά θέματα με τους γείτονές μας, γνωρίζουμε και δουλεύουμε στα πέντε σημεία με τη Βουλγαρία. Πιστεύω ότι μετά τις 14 Νοεμβρίου που τελειώνουν οι εκλογές στη Βουλγαρία, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, έχουμε αρκετό χρόνο να το τελειώσουμε και να πάρουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», είπε ο Zaev.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Στον πρώτο γύρο, η Danela Arsovska, η οποία είναι πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας και υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE έλαβε ποσοστό 37,68%, ενώ ο Petre Silegov συγκέντρωσε ποσοστό 34,24%. Σε ψήφους, η Arsovska έλαβε 86.698, ενώ ο Silegov 78.783./ibna