Β-Ε: Οι πολίτες ζητούν από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δράσει εναντίον όσων “θέτουν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη”

Β-Ε: Οι πολίτες ζητούν από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δράσει εναντίον όσων “θέτουν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη”

Μια ομάδα πολιτών, κυρίως από το Σεράγεβο, κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε Christian Schmidt να δράσει κατά των πολιτικών που “θέτουν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη”.

Κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας μπροστά από το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου τη Δευτέρα, ζήτησαν τις πράξεις που θα “αποτρέψουν μια νέα σύγκρουση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”. Σε μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι ζήτησαν από τον ΥΕ Schmidt να χρησιμοποιήσει τις “εξουσίες της Βόννης” για να επιβάλει κυρώσεις στον ηγέτη της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, για την πρόθεσή του να αποσύρει τη συγκατάθεση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με τη σύσταση των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και άλλων θεσμών που μεταφέρθηκαν νωρίτερα από το επίπεδο της οντότητας στο επίπεδο του κράτους. Το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton, καθόρισε τις ελάχιστες κρατικές αρμοδιότητες και προέβλεψε ότι άλλες αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν σε κρατικό επίπεδο μόνο με τη συγκατάθεση και των τριών συστατικών εθνών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών.

Όμως, δεν υπάρχει τίποτα για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων από το κρατικό στο επίπεδο της οντότητας. Οι Βόσνιοι πολιτικοί το διαβάζουν αυτό ως τετελεσμένο γεγονός, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποσυρθεί η συναίνεση, και η σερβική πλευρά λέει ότι αυτό δεν απαγορεύεται στο Σύνταγμα.

Ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι “και οι τρεις εθνικοί ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – ο Milorad Dodik, ο Bakir Izetbegović και ο Dragan Čović – πρέπει να απομακρυνθούν από τα αξιώματά τους”.

Οι διαδηλωτές στο Σαράγιεβο, που συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση RestartBiH, θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή, ακόμη και την πιθανότητα για έναν νέο πόλεμο, στον οποίο η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα πολεμήσει για την ανεξαρτησία και η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την εδαφική ακεραιότητα.

Η Suad Đozić, από την οργάνωση RestartBiH, δήλωσε ότι η B-E είναι μια κοινωνία που κυβερνάται από τρεις “εθνο-ολιγαρχίες”.

“Λένε ότι υπάρχουν 150 πολιτικά κόμματα στο κράτος. Πού είναι αυτά; Δεν τα βλέπω εδώ. Αυτή η στιγμή είναι περισσότερο από κρίσιμη και θα πρέπει να εκφράσουν τη θέση τους και να είναι εδώ, όπου οι απλοί πολίτες ήρθαν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους λόγω της αδράνειας σχετικά με την καταστροφή της συνταγματικής και νομικής τάξης”, δήλωσε ο Đozić.

“Θα θεωρήσουμε υπεύθυνο τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τα θεσμικά όργανα της διεθνούς κοινότητας εάν διεξάγουν και χρηματοδοτούν πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα συνιστούν εμπόριο μεταξύ του κράτους δικαίου, δηλαδή του Συντάγματος της Β-Ε, των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, καθώς και των διεθνών αποφάσεων και των πολιτικών συμφωνιών που θα δίνουν αμνηστία σε πολιτικούς που παραβιάζουν ανοιχτά τη Συμφωνία του Dayton και εμποδίζουν το έργο των θεσμικών οργάνων της Β-Ε”, δήλωσε ο Đozić.

Την ώρα που οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, ο ΥΕ Schmidt δεν βρισκόταν στο κτίριο του OHR. Για την ακρίβεια, δεν βρισκόταν καθόλου στη Βουλή της Β-Ε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα των διαδηλωτών να μπει στο κτίριο για να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με αξιωματούχους που ο Schmidt όρισε για εκπροσώπους του./ibna