Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση χάνει τη χρονιά για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο PIcula

Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση χάνει τη χρονιά για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο PIcula

Το Μαυροβούνιο έχει μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις επικριτικές εκτιμήσεις της Έκθεσης Προόδου, δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο Tonino Picula στην εφημερίδα Pobjeda της Ποντγκόριτσα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της ενταξιακής διαδικασίας μέχρι στιγμής κατά το περασμένο έτος.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου για το Μαυροβούνιο, ο Picula δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιβράδυνση της ολοκλήρωσης. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ειλικρινά, ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένα επικριτικές εκτιμήσεις της Έκθεσης, ότι το Μαυροβούνιο έχει μια θέση στην ΕΕ ως ηγέτης στην ενταξιακή διαδικασία.

“Η σημερινή κυβέρνηση της χώρας έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καταγεγραμμένη κατάσταση των πραγμάτων, όπως παντού αλλού. Ωστόσο, οι κανόνες καλύτερης συμπεριφοράς πρέπει να ισχύουν και για την ΕΕ, οπότε πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το Μαυροβούνιο, αλλά και για την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η παρούσα έκθεση αντιμετώπισε την κατάσταση κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020. Εντόπισε ορισμένη πρόοδο, όπως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την επιβράδυνση ή τη στασιμότητα ορισμένων διαδικασιών, όπως η ενίσχυση του κράτους δικαίου ή η κακή κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης”, εξήγησε ο Picula.

Επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που υποστηρίζουν την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, αλλά η πρωταρχική ευθύνη της Ποντγκόριτσα είναι να επιταχύνει ή να βελτιώσει τις διαδικασίες που έχουν επισημανθεί.

“Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η εναρμόνιση της διαδικασίας διεξαγωγής των τοπικών εκλογών την ίδια ημέρα, διότι το ισχύον σύστημα διατηρεί τη χώρα σε ένα είδος μόνιμης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία παράγει συνεχώς πολιτικές εντάσεις στο ήδη εξαιρετικά πολωμένο σκηνικό. Ο βαθμός στον οποίο αυτό έχει ανασταλτική επίδραση στην ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων δεν χρειάζεται να εξηγηθεί”, δήλωσε ο Picula.

Ο Picula εκτίμησε προηγουμένως ότι του φαίνεται ότι η πολιτική στο Μαυροβούνιο είναι κληρικοποιημένη και η εκκλησία πολιτικοποιημένη. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και αν ναι, τι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ο εισηγητής του ΕΚ λέει ότι δεν θα ήθελε η ευρωπαϊκή πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης να ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο από το ένα περιστατικό στο άλλο.

“Ωστόσο, προς το παρόν, δεν βλέπω ότι έχει καθιερωθεί ένας διάλογος των βασικών φορέων, ο οποίος θα άνοιγε πραγματικά χώρο για τη μείωση των έκτακτων καταστάσεων με σοβαρές συνέπειες για την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό μάλλον δεν είναι εύκολο να γίνει υπό τις συνθήκες της σημερινής έκθεσης του Μαυροβουνίου σε εξωτερικές πιέσεις. Είναι πιθανό ότι μόνο μετά από μερικούς εκλογικούς κύκλους θα αποκρυσταλλωθούν επιλογές επαρκώς ανθεκτικές για την εδραίωση των προτύπων της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιμένουμε μια πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, διότι λόγω της τρέχουσας εμπειρίας με την Πολωνία και την Ουγγαρία, το μπλοκ σίγουρα δεν θα δέχεται πλέον χώρες που μετασχηματίζονται λανθασμένα ή αποκλίνουν προφανώς από τις βασικές αξίες του ευρωπαϊκού σχεδίου”, καταλήγει ο Picula./ibna