Ελλάδα και Βρετανία συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία

Ελλάδα και Βρετανία συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία

Με την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Elizabeth Truss, συναντήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Λονδίνο τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για στενότερη συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

Με το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων, ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. «Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνο-βρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι αυτό το οποίο θα  ήθελε να γίνει από εδώ και πέρα είναι «να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις.»

Σύμφωνα με το Foreign Office η Elizabeth Truss δήλωσε ότι «το πλαίσιο που υπογράψαμε με την Ελλάδα θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις και στις δύο χώρες, επιτρέποντας την καλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας, και βασίζεται στην ισχυρή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κακόβουλους παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας».

«Το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας θα βασιστεί στις ισχυρές υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. Οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης απέναντι στις απειλές ασφάλειας από κακόβουλους δρώντες».

Σύμφωνα με το Foreign Office, «το πλαίσιο θα επιτρέψει τη σύναψη μεμονωμένων συμφωνιών σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που η Βρετανία διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία» καταλήγει η ανακοίνωση του Foreign Office του Ηνωμένου Βασιλείου./ibna