Βουλγαρία: Πιέζει η Merkel για άρση του βέτο

Βουλγαρία: Πιέζει η Merkel για άρση του βέτο

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Rumen Radev, ο οποίος συμμετείχε στη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel το βουλγαρικό βέτο για την έναρξη των ενταξιακών με την ΕΕ η Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Merkel έχει αποδεχτεί ως προσωπικό στόχο η Βουλγαρία να ανοίξει την πόρτα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φέτος, μετέδωσε το BTA.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Radev έθεσε το ζήτημα των επιχειρησιακών σχεδίων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ιδίως των χερσαίων συνόρων. Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση έντονων μεταναστευτικών πιέσεων.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος σχολίασε και την κατάρρευση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, προτείνοντας να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια σε παγκόσμια κλίμακα, θα δούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς διάλογο», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Απορρίφθηκε η πρόταση του Προέδρου Rumen Radev για κατάργηση ή τουλάχιστον μείωση της τιμής των εκπομπών άνθρακα που απηύθυνε στους Ευρωπαίους ηγέτες σε σχέση με την άμβλυνση των επιπτώσεων των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες./ibna