Κοσσυφοπέδιο: Οι καθυστερήσεις στο διάλογο θεωρούνται αρνητικές για την εξωτερική πολιτική

Κοσσυφοπέδιο: Οι καθυστερήσεις στο διάλογο θεωρούνται αρνητικές για την εξωτερική πολιτική

Ο αντίκτυπος του διαλόγου στην εξωτερική πολιτική υπήρξε θέμα συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Στη δημοσίευση της ανάλυσης για το θέμα αυτό, από το Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Κοσσυφοπεδίου, ειπώθηκε ότι το status quo στις συνομιλίες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι επιζήμιο για τη χώρα, ενώ επηρεάζει την εξωτερική εκπροσώπηση της χώρας.

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν καταστήσει ασαφές πότε μπορεί να επιτευχθεί τελική συμφωνία, ειπώθηκε στη συζήτηση για τον αντίκτυπο του διαλόγου στην εξωτερική πολιτική.

Ο Eugen Cakolli, ερευνητής στο Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος παρουσίασε επίσης την ανάλυση που έγινε για αυτό το θέμα, είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ελπιδοφόρα για το Κοσσυφοπέδιο.

«Από τη μια πλευρά, στη Σερβία έχουμε πάντα αυξημένες φωνές και στάση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, από την άλλη πλευρά, στο Κοσσυφοπέδιο έχουμε τουλάχιστον δηλωτική παράκαμψη αυτού του θέματος και ακραία πόλωση που έχει θέσει τη διαδικασία του διαλόγου σε καθεστώς στασιμότητας. «Σε ένα τέτοιο status quo, και οι δύο πλευρές θα χάσουν, αν και είναι πιο ξεκάθαρο ότι ο μεγαλύτερος χαμένος θα ήταν το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Cakolli.

Μέρος της παρουσίασης της έκθεσης από το Δημοκρατικό Ινστιτούτο του Κοσσυφοπεδίου, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κυβερνών.

Από την αντιπολίτευση είπαν ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία του διαλόγου βλάπτουν το Κόσοβο και τη Σερβία και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζουν την εξωτερική τους πολιτική.

«Το status quo δεν είναι καλό και για τα δύο μέρη, αλλά ακόμη περισσότερο για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση, καθώς δεν έχουμε απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα, τότε αναφέρατε στην έκθεση ότι η έλλειψη τελικής συμφωνίας εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στους διεθνείς οργανισμούς, δεν μιλάμε μόνο για την εποχή που υπήρχε μορατόριουμ, αλλά συνεχώς», είπε η Shqipe Mjekiqi από το LDK.

«Η εξωτερική μας πολιτική σε σχέση με την ΕΕ ήταν και συνεχίζει να είναι στενά συνδεδεμένη με ό,τι έχει επιτευχθεί, τι γίνεται και τι μπορεί να επιτευχθεί στον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε συνεχώς και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μοιραζόμαστε τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς και την ενίσχυση της διεθνούς μας υποκειμενικότητας με τρίτους», δήλωσε ο Bernard Nikaj από το PDK.

Ωστόσο, το κίνημα Vetëvendosje είπε ότι η επιτυχία του διαλόγου δεν εξαρτάται από το Κοσσυφοπέδιο και ότι εργάζονται για τη μεταρρύθμιση της εξωτερικής εκπροσώπησης της χώρας.

«Εκτός από τον διάλογο που επηρέασε την εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είχαμε πρεσβείες προετοιμασμένες να προωθήσουν την ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου, οι πρεσβείες μας διοικούνταν από άτομα που ήταν τα πολιτικά πρόσωπα των κυβερνώντων κομμάτων που στις περισσότερες υποθέσεις έχουν εξυπηρετήσει τα πολιτικά κόμματα και τα ιδιωτικά τους συμφέροντα», είπε η βουλευτής της VV, Fitore Pacolli.

Στη σημασία του διαλόγου για την εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε και ο Πρέσβης της Ελβετίας στο Κοσσυφοπέδιο, Thomas Kolly./ibna