Ρουμανία: Όλες οι ελπίδες του Iohannis στον Ciucă

Ρουμανία: Όλες οι ελπίδες του Iohannis στον Ciucă

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis ανέθεσε χθες, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον στρατηγό ε.α. Nicolae Ciucă, στον οποίο εναποθέτει τις ελπίδες για έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και βελτίωση της εικόνας του PNL.

O Nicolae Ciucă θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον του Κοινοβουλίου με μια κυβερνητική σύνθεση που θα περιλαμβάνει πιθανότατα και πρόσωπα της κυβέρνησης Cîțu, μετά την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο  Klaus Iohannis χτες, στέλνοντας το USR PLUS στην αντιπολίτευση. Οι ηγέτες του επιχείρησαν, με χθεσινό τηλεφώνημα του Dacian Ciolos στον Florin Citu, την ανασύσταση του συνασπισμού, όμως εισέπραξαν άρνηση.

Η αποστολή του Ciuca δεν είναι εύκολη. Η συνεργασία με το PSD, έστω με τη μορφή της στήριξης διά της ψήφου στο Κοινοβούλιο, δεν βρίσκει σύμφωνο ούτε όλο το PNL ούτε όλο το PSD, ενώ η ίδια η επιλογή του προσώπου δεν είναι της αρεσκείας του UDMR.

Σε μια τέτοια ευνοϊκή κατάσταση για το ίδιο, το PSD διεμήνυσε στον Ciuca ότι περιμένει από εκείνον τηλεφώνημα -το οποίο δεν έχει γίνει ούτε μέχρι αυτήν την στιγμή- και να προσέλθει στα γραφεία του κόμματος, ‘όπως είναι φυσικό’, για να συνομιλήσουν. Επίσης, αλαζονικά, υπενθύμισε, ότι το PNL είχε πει πως δεν θα συνεργαστεί επ’ ουδενί με τον PSD – το οποίο ο κ. Iohannis αμέτρητες φορές χαρακτήρισε “κόκκινη πανώλη” (ciuma roșie).

Ωστόσο οι τόνοι έπεσαν. Ο πρόεδρος Marcel Ciolacu, που επιθυμεί τη συνεργασία με το PNL, ήρθε αντιμέτωπος με εσωκομματικές διαφωνίες, μετά τις οποίες ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Βουλής, όπως άλλωστε δήλωσε και ο α’ αντιπρόεδρος Sorin Grindeanu. O Grindeanu ‘εκπροσωπεί’ την ομάδα κοινοβουλευτικών του PSD που δεν επιθυμούν συνεργασία με το PNL.

Μετά τους τριγμούς, έγινε γνωστό ότι το PSD αντιτίθεται στην παρουσία στην μελλοντική κυβέρνηση της υπουργού Υγείας Raluca Turcan και του πρώην υπουργού Υγείας και συμβούλου του Florin Citu τον καιρό της πανδημίας, Nelu Tataru.

Στο μεταξύ, στο PNL o πρώην πρόεδρος Ludovic Orban, τάραξε εκ νέου τα νερά, δηλώνοντας στον B1 TV  ότι η ανάθεση της εντολής στον  Ciuca είναι ‘η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι’ και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβάλει την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του PNL ενώ δεν θα ψηφίσει την κυβέρνηση  Ciucă.

Προ ολίγου, μετά από διαβουλεύσεις που έλαβαν μέρος, οι πρόεδροι του PNL και του UDMR έκαναν δηλώσεις στις οποίες επιβεβαίωσαν ότι τα δυο κόμματα θα συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο Citu δήλωσε ότι οι συζητήσεις αφορούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα είναι έτοιμο ως αύριο και μετά θα αποφασιστούν τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, που θα γίνουν γνωστά στις αρχές της επόμενης εβδομάδα. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι μάλλον την Τετάρτη, θα περάσουν οι προτεινόμενοι υπουργοί από ακροάσεις και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ο Citu, που δεν είχε τι να πει, όταν ρωτήθηκε αν δεν νιώθει ότι προδόθηκε το εκλογικό σώμα που ψήφισε το PNL στη βάση των διαβεβαιώσεων ότι δεν θα συνεργαστεί πια με το PSD, απάντησε ερωτηθείς περί συνομιλιών με το USR, ότι ναι, μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη στήριξη της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. Όταν ρωτήθηκε περί διαβουλεύσεων για τη συμμετοχή του USR στην κυβέρνηση, δεν απάντησε ούτε καταφατικά όμως και ούτε αρνητικά, αλλά είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο Ciuca.

O Ciuca -ο οποίος έχει ελάχιστη πολιτική εμπειρία – δεν βγήκε όμως να κάνει δηλώσεις.  Εξάλλου και την έκκλησή του προς όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες, για στήριξη της κυβέρνησης, την έκανε μέσω Facebook.

Ο Ciuca, για τον οποίο ο Orban χρησιμοποίησε πολύ κοφτερή γλώσσα μιλώντας στο B1TV, -όπως και για τον Klaus Iohannis -, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Radio România Actualități το 2018, όταν ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ότι δεν θα περάσει στον πολιτικό στίβο όταν αποστρατευτεί και δεν θα δεχθεί καμία δημόσια θέση.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, από τις Βρυξέλλες, όπου παίρνει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε πρωινές δηλώσεις του τόνισε ότι,

ανέθεσε την εντολή στον Ciuca, για να αρχίσει η κυβέρνηση το έργο της και να επιλύσει τα προβλήματα των Ρουμάνων, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τις δυσκολίες του χειμώνα και τις μεταρρυθμίσεις -τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος από το 2014, όπως είπε.

Αναφερόμενος στον προηγούμενο συνασπισμό με το USR, υπογράμμισε ότι τις προηγούμενες μέρες φάνηκε ποιοι δημιούργησαν την κρίση, κατηγορώντας τους πολιτικούς του USR ότι δεν πέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, «αν η κυβέρνηση θα έχει αυτήν την σύνθεση ένα έτος, δύο ή τρία, θα το δούμε, όμως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν και κάποιος πρέπει να κυβερνήσει», δήλωσε./ibna