Κροατία: Ο Plenković δήλωσε ότι η πορεία της Κροατίας προς τον χώρο Σένγκεν βαίνει σύμφωνα με το σχέδιο

Κροατία: Ο Plenković δήλωσε ότι η πορεία της Κροατίας προς τον χώρο Σένγκεν βαίνει σύμφωνα με το σχέδιο

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι η Κροατία έχει βελτιώσει σημαντικά την τεχνική προστασία των συνόρων, έχει επενδύσει σημαντικά, στο οποίο συνέβαλαν και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι 6.500 Κροάτες αστυνομικοί βρίσκονται στα σύνορα μέρα και νύχτα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ερωτηθείς αν αναμένει ότι η είσοδος της Κροατίας στη Σένγκεν θα προχωρήσει σύμφωνα με τους ρυθμούς που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, είπε ότι η Κροατία θα κάνει τα πάντα για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό συζητείται σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις κυβερνήσεις.

Τόνισε ότι αναμένει ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ένταξη της Κροατίας στο χώρο Σένγκεν θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο.

«Έχω συζητήσει το θέμα αυτό σε όλα τα επίπεδα, με όλες τις κυβερνήσεις. Νομίζω ότι η δυναμική συγκεντρώνεται σιγά-σιγά για τη λήψη απόφασης στο επίπεδο του Συμβουλίου της ΕΕ», δήλωσε ο Plenković στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνέχιση της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Plenković δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ και της επόμενης γαλλικής προεδρίας θα είναι “ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Κροατίας – να γίνει μέλος του χώρου Σένγκεν».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής θα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση.

Ο Plenković δήλωσε ότι θα συζητηθούν επίσης διάφορα σχέδια δράσης με χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, για να τις βοηθήσουν να βελτιώσουν τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής το βράδυ της Πέμπτης επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ιδίως στην υπάρχουσα ένταση και στις δηλώσεις του Σέρβου μέλους της προεδρίας του κράτους, Milorad Dodik, που αποσταθεροποιούν τη χώρα.

«Η Κροατία υποστηρίζει την ενιαία Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την καλή λειτουργία της. Κατέστησα επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει, μαζί με τους εταίρους μας, πρώτα απ’ όλα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία για την εκλογική νομοθεσία, ώστε στις εκλογές του επόμενου έτους οι Κροάτες, ως ένας από τους τρεις συνιστώντες λαούς, να εκπροσωπηθούν νόμιμα και ισότιμα στα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”, δήλωσε ο Plenković.

Δήλωσε ικανοποιημένος από την ποιότητα της συζήτησης για το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι αρκετοί ηγέτες συμμετείχαν σε αυτήν./ibna