Η Σλοβενία προσχώρησε στην πρόσκληση για τη συγκρότηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ

Η Σλοβενία προσχώρησε στην πρόσκληση για τη συγκρότηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ

Η Σλοβενία και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ συνέταξαν πρόταση για τη μετατροπή των υφιστάμενων ομάδων μάχης της ΕΕ σε δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, σε μια πρωτοβουλία που προκλήθηκε από την εμπειρία της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όπου η ΕΕ αναγκάστηκε να βασιστεί στις ΗΠΑ, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ιδέα που προτείνουν η Σλοβενία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία αποσκοπεί στη δημιουργία αποτελεσματικών δυνάμεων ικανών να ανταποκρίνονται σε κρίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μαζί με τις ειδικές δυνάμεις και τις αεροπορικές μεταφορές, θα περιλαμβάνουν επίσης διαστημικές και κυβερνοδυνατότητες.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση … να δράσει στιβαρά και γρήγορα», αναφέρεται στο έγγραφο που συνέταξαν οι πέντε χώρες και περιήλθε στην κατοχή του DPA.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, οι πέντε χώρες προτείνουν την επίκληση του άρθρου 44 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο κάνει λόγο για επέμβαση από “συνασπισμό των προθύμων” και το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Οι χώρες προτείνουν επίσης τη χρήση των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων περιφερειακής συνεργασίας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αν και δεν διευκρινίζεται το μέγεθος της δύναμης αντίδρασης, το έγγραφο αναφέρει ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν δύναμη ταξιαρχίας, δηλαδή περίπου 5.000 στρατιώτες.

Η τρέχουσα έννοια της ομάδας μάχης προβλέπει δύο μονάδες 1.500 ατόμων σε ετοιμότητα, αλλά επί του παρόντος, μόνο μία τέτοια μονάδα είναι διαθέσιμη και η δύναμη δεν έχει ποτέ αναπτυχθεί στην πραγματικότητα.

Οι πέντε χώρες ελπίζουν ότι το έγγραφο θα συμπεριληφθεί στη Στρατηγική Πυξίδα – μια βασική ευρωπαϊκή διαδικασία άμυνας και ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτημα της STA, το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία συμμετείχε στη σύνταξη της πρότασης από τον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.

«Πρόκειται για ένα ακόμη τμήμα στο μωσαϊκό των κειμένων σκέψης και των συζητήσεων με τα οποία τα μέλη της ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες ώστε η Στρατηγική Πυξίδα να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια”, ανέφερε σε γραπτή δήλωση.

Οι προσπάθειες των μελών της ΕΕ κατευθύνονται προς τη χρήση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και στοιχείων της ΕΕ ώστε να καταστούν πιο λειτουργικές, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η πρόταση έλαβε ευρεία υποστήριξη κατά τη συζήτηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με περισσότερες χώρες να ανακοινώνουν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν./ibna

Πηγή: STA