Η Β-Ε ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Η Β-Ε ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε) για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021, αναφέρει η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε σε δελτίο τύπου.

Το εκπαιδευτικό μάθημα που διοργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), σε συνεργασία με την Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το οποίο διεξήχθη με τη συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων και οκτώ τοπικών εκπαιδευτών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν μέσω ενός προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών του ΟΑΣΕ-UNODC. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την Εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, την Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας και την Περιφερειακή Αστυνομία του Brčko. Από τους 23 συμμετέχοντες, οι 17 ήταν εκπαιδευόμενοι και οι οκτώ ήταν τοπικοί εκπαιδευτές.

«Ο συντονισμός και η καλύτερη χρήση των οικονομικών πληροφοριών και των επιχειρησιακών δεδομένων, καθώς και των πληροφοριών που προέρχονται από τις αναλύσεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, η ενίσχυση της γνώσης, η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματική αποκοπή των διαύλων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε η Ivana Veselčić, βοηθός υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στις εναρκτήριες παρατηρήσεις.

Με βάση τα ειδικά σενάρια για τη χώρα και την περιοχή, οι εκπαιδευόμενοι μελέτησαν τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές απειλές, τις οικονομικές απαιτήσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, τις πηγές οικονομικών πληροφοριών και τις ροές χρημάτων. Περισσότερο από το ήμισυ του μαθήματος αφιερώθηκε στην πρακτική εργασία με τη χρήση ασκήσεων και μελετών περίπτωσης προσαρμοσμένων στην κατάσταση της χώρας, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η Western Union, μια ιδιωτική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρουσίασε τη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το μάθημα ήταν η πρώτη ενότητα ενός ολοκληρωμένου πολυετούς εκπαιδευτικού προγράμματος ΟΑΣΕ-UNODC, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στην ανάπτυξη της ικανότητας της χώρας να αποτρέπει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα, τη διακίνηση, συγκέντρωση και κατοχή κεφαλαίων για τρομοκρατικές δραστηριότητες από τρομοκράτες.

Το μάθημα διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών./ibna