Μαυροβούνιο: Abazović και Radulović επισκέπτονται τις ΗΠΑ

Μαυροβούνιο: Abazović και Radulović επισκέπτονται τις ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, και ο υπουργός Εξωτερικών, Đorđe Radulović, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Abdul Shahid, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

«Το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Μαζί ενισχύουμε το κοσμοπολίτικο πνεύμα της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο Abazović.

Πρόσθεσε ότι οι θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται ο ΟΗΕ έχουν ιστορικά ενσωματωθεί στην κοινωνία του Μαυροβουνίου, η οποία σήμερα κληρονομεί τις αξίες μιας πολυπολιτισμικής, πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής κοινότητας.

«Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι προσηλωμένη στις αξίες του ΟΗΕ και στον σεβασμό του Χάρτη και των διεθνών υποχρεώσεων, στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην Ατζέντα 2030, ως τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για τη διεθνή δράση και τη συνεργασία του Μαυροβουνίου με το σύστημα του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Radulović.

Επισήμανε ότι το Μαυροβούνιο συνεχίζει να εργάζεται με μεγάλη ένταση για τη βελτίωση και την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της διάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις πτυχές του έργου του ΟΗΕ.

«Οι μικρές χώρες μπορούν να κάνουν πολλά για να βελτιώσουν την κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ελπίδα ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και την προστασία του περιβάλλοντος. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Πρέπει να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε κοινές και επιτυχημένες ιστορίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Abdullah Shahid.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα και ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Η αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της διασποράς, η οποία αποτελείται κυρίως από πολίτες από το Ulcinj, το Bar, το Tuzi, την Krajina, την Ana Malita, την Plava και το Gusinje.

«Η διασπορά μας είναι ένα ανεκμετάλλευτο στολίδι. Θέλουμε να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στο Μαυροβούνιο και το κράτος να την εκτιμήσει πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Abazović.

Ο Radulović επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι «σθεναρά αποφασισμένη να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τους μετανάστες».

«Σας ευχαριστούμε που επενδύετε συνεχώς και βοηθάτε το Μαυροβούνιο, ιδίως σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο υπουργός Radulović.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Abazović, ο Radulović και οι εκπρόσωποι της διασποράς αντάλλαξαν απόψεις για πολλά θέματα, ιδίως για τις δυνατότητες ισχυρότερης συνεργασίας με την πατρίδα, αλλά και για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο./ibna