Β-Ε: Οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν έντονα στα τελευταία γεγονότα στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε

Β-Ε: Οι ευρωβουλευτές αντέδρασαν έντονα στα τελευταία γεγονότα στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε

Μετά την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης του νομοσχεδίου για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός Οργανισμού Φαρμάκων σε επίπεδο οντότητας και αρνείται τις αρμοδιότητες του κρατικού νομοσχεδίου στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αρκετοί ευρωβουλευτές ύψωσαν τη φωνή τους για να απαιτήσουν την άμεση παύση της καταστροφής των κρατικών θεσμών.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένδειξη ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και μέλος της τριμερούς Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, έχει αρχίσει να υλοποιεί τις προσπάθειες που έχει εξαγγείλει για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην οντότητα με στόχο τη διεύρυνση της αυτονομίας της Σερβικής Δημοκρατίας.

Οκτώ ευρωβουλευτές υπέγραψαν επιστολή που απέστειλαν στη διεθνή κοινότητα τον Ύπατο Εκπρόσωπο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Christian Schmidt και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell, εκφράζοντας “σοβαρότατη ανησυχία” για τις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και για τα βήματα που γίνονται προς την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας. Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τους δύο αξιωματούχους να καταδικάσουν τα βήματα αυτά “με έντονο τρόπο” και να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία για να “συνετίσουν τις εθνικιστικές δυνάμεις στην πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας».

Καθώς ο Dodik δήλωσε ότι η συγκατάθεση της Σερβικής Δημοκρατίας για πολλές άλλες αρμοδιότητες θα αποσυρθεί και θα επιστρέψει σε επίπεδο οντότητας, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων, οι ευρωβουλευτές εκτίμησαν ότι η προαναγγελθείσα ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας είναι “χωρίς προηγούμενο”.

«Οι ψηφοφορίες στην αντίστοιχη οντότητα, δηλαδή στη Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας, που ανακοινώθηκαν για την επόμενη εβδομάδα είναι χωρίς προηγούμενο και παρά το γεγονός ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, καθώς και ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία του Dayton, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συγκεκριμένες βάσεις για την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας να συνεχίσει με την αποσχιστική της ατζέντα και να θέσει έτσι σε κίνδυνο τη σταθερότητα, ακόμη και την ειρήνη σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Εάν συνεχιστεί συνεχώς, οι εντάσεις θα αυξηθούν και θα προκληθεί ένοπλη σύγκρουση σε άλλες περιοχές και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Πρόσθεσαν ότι η λέξη “πόλεμος” δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ τόσο συχνά και ευρέως σε όλα τα Βαλκάνια όσο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι το Κοσσυφοπέδιο και όχι μόνο.  Οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τη Σερβία ότι αποτελεί “κοινό παρονομαστή” σε όλες τις εντάσεις ως “δημιουργός και υποστηρικτής” του λεγόμενου “Σερβικού Κόσμου”.

Προειδοποίησαν ότι η προβλεπόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της οντότητας έχει τη δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, καθώς και τις προοπτικές των χωρών στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (ΥΕΑ) να «εκδώσουν μια ισχυρή και ενδεχομένως κοινή δήλωση που να καταδικάζει με έντονο τρόπο την ψηφοφορία, καθώς και να την κηρύξει παράνομη».

«Περαιτέρω, πιστεύουμε και αναμένουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΕ και η ΥΕΑ θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατή διπλωματική επιρροή, και τέλος και τις Δυνάμεις της ΥΕΑ στη Βόννη, για να φέρουν τις εθνικιστικές δυνάμεις στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας στη λογική», τόνισαν.

Οι κοινοβουλευτικοί υπογράμμισαν επίσης “την κρίσιμη σημασία” της EUFOR Althea, της στρατιωτικής ανάπτυξης της ΕΕ στη Β-Ε, και το καθήκον της να διασφαλίσει την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton και την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε./ibna