Ρουμανία: Ο πρώην Υπουργός Άμυνας στρατηγός Nicolae Ciuca είναι νέος εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Ρουμανία: Ο πρώην Υπουργός Άμυνας στρατηγός Nicolae Ciuca είναι νέος εντολοδόχος Πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Nicolae Ciuca, στρατηγό πρώην ΓΓΕΘΑ, που διετέλεσε Υπουργός Άμυνας και μεταβατικός Πρωθυπουργός.

Ο Ciuca είναι άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου της χώρας.

Το όνομά του αποφασίστηκε χθες βράδυ σε συνάντηση εν στενώ κύκλω, ηγετών του PNL με τον Klaus Iohannis στη Vila Lac, και επισημοποιήθηκε σε ολιγόλεπτη συνεδρίαση του Εθνικού Μόνιμου Γραφείου (ΒΡΝ) λίγο νωρίτερα από την ανάθεση της εντολής.

Πολιτικές πηγές δήλωσαν στο Ηotnews.ro ότι το σχέδιο ήταν ήδη, έτοιμο και τα αξιώματα έχουν μοιραστεί ανάμεσα στο PNL, το PSD και το UDMR. Το PSD θα στηρίξει την κυβέρνηση Ciuca στο Κοινοβούλιο, όμως δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτήν. Θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής, αλλά και πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα για τους δημάρχους του, μέσω διορισμού πολιτικά ανεξάρτητου προσώπου σε ένα από τα υπουργεία-κλειδιά, το Ανάπτυξης ή το Οικονομικών.

Ο Florin Citu θα λάβει ως “παρηγοριά” την προεδρία της Γερουσίας, με τις ψήφους των γερουσιαστών του PSD.

H διαπραγμάτευση έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στον Marcel Ciolacu και τον Klaus Iohannis και επισφραγίστηκε χθες, πριν τη συνάντηση με τους ηγέτες του PNL στη Vila Lac. Στη συνέχεια, κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του PNL, ο Klaus Iohannis τους ζήτησε να στηρίξουν τον Nicolae Ciucă για την πρωθυπουργία.

Ερωτηθείς επίμονα από τους δημοσιογράφους, αν ο Πρόεδρος Klaus Iohannis είναι εκείνος που επέβαλε τον Nicolae Ciucă, ο Cîțu απάντησε, μόνον, ότι η πρόταση ήταν δική του.

Ο Dacian Cioloș δήλωσε ότι το USR δεν στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας τη στιγμή που μπορεί να σχηματιστεί μια πλειοψηφία, και είναι έτοιμο να συζητήσει την ανασύσταση του συνασπισμού./ibna