Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο υψηλοί οι αριθμοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Plenković

Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο υψηλοί οι αριθμοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Plenković

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković προειδοποίησε σήμερα για την αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον κορωναϊό, γι’ αυτό και η χώρα, όπως τόνισε, θα ξεπεράσει σε λίγες ημέρες τον αριθμό των 9.000 θανάτων στην Κροατία. Στη συνεδρίαση της Κυβέρνησης τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των επιδημιολογικών μέτρων. «Σήμερα έχουμε εμβόλια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι τόσο υψηλοί οι αριθμοί», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Πρέπει να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας – να φοράμε μάσκα προσώπου, να κρατάμε αποστάσεις, να αερίζουμε τους χώρους και να διατηρούμε την υγιεινή των χεριών», δήλωσε ο Plenković.

Τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ιδίως για τους ηλικιωμένους, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν προσβληθούν από το COVID-19. «Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους ηλικίας 65 ετών και άνω δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, και μιλάμε για 238.000 άτομα ή για περίπου 25-27%».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να εμβολιαστούν, επικαλούμενος τις απόψεις των επαγγελματιών υγείας και του Επιστημονικού Συμβουλίου της κυβέρνησης, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία.

Ο Plenković δήλωσε ότι το 74% των μολυσμένων ατόμων που έχουν νοσηλευτεί αυτόν τον μήνα δεν είχαν εμβολιαστεί, δηλαδή τρεις στους τέσσερις ασθενείς, ενώ το 80% των ασθενών που ήταν ή εξακολουθούν να είναι σε αναπνευστήρα δεν είχαν εμβολιαστεί, δηλαδή τέσσερις στους πέντε.

«Αυτά είναι πολύ σαφή και πειστικά στοιχεία», δήλωσε ο Plenković, σημειώνοντας ότι το 93% των ανθρώπων που πέθαναν από τον κορωναϊό ήταν άνω των 60 ετών και το 98% άνω των 50 ετών.

Είπε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε πριν από δύο ημέρες, τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

«Όλοι συμφωνούμε με την άποψη του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας σχετικά με την τρίτη δόση, ότι πρέπει να χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, διότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η κατάσταση στην Κροατία είναι παρόμοια με τον υπόλοιπο κόσμο. «Οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι αποτελούν μια δεξαμενή όπου ο ιός εξαπλώνεται περισσότερο και όπου συμβαίνουν οι περισσότερες μεταλλάξεις. Είναι γεγονός ότι και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά αυτό είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι μεταξύ των ανεμβολίαστων και σε περίπτωση μόλυνσης η νόσος είναι πολύ πιο ήπια»./ibna