Ο Σέρβος Πρόεδρος τίμησε τα θύματα του Kragujevac October

Ο Σέρβος Πρόεδρος τίμησε τα θύματα του Kragujevac October

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vučić, παραβρέθηκε σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση στην Šumarice στο Kragujevac.

Ο επίσκοπος Šumadijski Jovan και ο κλήρος απέδωσαν φόρο τιμής στα θύματα, και μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Vučić κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, που ανεγέρθηκε στον τόπο όπου στις 21 Οκτωβρίου 1941, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν τους φοιτητές και τους καθηγητές του ανώτατου σχολείου του Kragujevac.

Το πάρκο μνήμης “Kragujevac October” στο Sumarice σηματοδοτεί την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και την 80η επέτειο από τη μαζική εκτέλεση αμάχων στο Kragujevac.

Το Kragujevac October ή Kragujevac Massacre είναι η σφαγή που έγινε κατά του άμαχου πληθυσμού, κυρίως Σερβικού του Kragujevac και των γύρω χωριών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 1941, στο κατεχόμενο τμήμα της Σερβίας.

Περίπου 3.000 κάτοικοι του Kragujevac και των γύρω περιοχών πέθαναν σε αυτό το έγκλημα, και ανάμεσά τους 300 μαθητές από το Kragujevac και δεκαπέντε παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 15 ετών.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε η άποψη ότι πέθαναν 7.000 άμαχοι. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστορικού και πρώην επιμελήτριας του μουσείου στο Šumarice, Staniša Brkić, 2.796 άνθρωποι εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα./ibna