Κοσσυφοπέδιο Ισχυρή ανάπτυξη 7,1% θα καταγράψει το 2021 η οικονομία σύμφωνα με την ΠΤ

Κοσσυφοπέδιο Ισχυρή ανάπτυξη 7,1% θα καταγράψει το 2021 η οικονομία σύμφωνα με την ΠΤ

Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και άλλες χώρες της περιοχής ανακάμπτουν από την οικονομική ύφεση του 2020 που προκλήθηκε από τον COVID-19, χάρη στην ταχύτερη ανάκαμψη από την αναμενόμενη το 2021.

Αυτό ειπώθηκε σήμερα κατά τη διαδικτυακή δημοσίευση της τελευταίας τακτικής οικονομικής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο για το 2021 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,1 τοις εκατό μετά από την καταγραφή ισχυρότερης ανάκαμψης από την αναμενόμενη.

Η παραγωγή το 2021 στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του έτους, αλλά οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν υψηλοί καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία.

Ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία, Massimiliano Paolucci στο μήνυμά του σε βίντεο ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα πρώτα επίπεδα της πανδημίας έως το τέλος του 2021, για όλες σχεδόν τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Paolucci είπε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ώθηση για περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες, με τις πολιτικές και τις επενδύσεις να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για να μετατρέψουν ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου σε ένα μοντέλο που δημιουργεί θέσεις εργασίας με γνώμονα τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

«Για το Κοσσυφοπέδιο, η έκθεση επαναλαμβάνει προβλέψεις ή εκτιμήσεις ότι η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου ανακάμπτει γρήγορα από τη συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία το 2020. Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020 έως το τέλος του 2021. Η έκθεση τονίζει επίσης τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης που υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση δυναμικής για μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. Οι πολιτικές και οι επενδύσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για τον ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου σε ένα μοντέλο που οδηγείται από υψηλότερη παραγωγικότητα, το οποίο ισχύει για ολόκληρη την περιοχή. «Κοιτώντας πέρα ​​από την πανδημία Covid-19, η εστίαση της πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσει την άμβλυνση των βασικών εμποδίων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον οικονομικό μετασχηματισμό».

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Besart Myderrizi είπε ότι στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 συνέβαλαν οι επισκέψεις της διασποράς, η αύξηση των καταναλωτικών δανείων και η αύξηση των εξαγωγών.

Ωστόσο, είπε ότι οι ευαίσθητες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως από τις υψηλότερες τιμές εισαγωγής, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ισχυρότερη ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων./ibna