Τη Ρουμανία επισκέφθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

Τη Ρουμανία επισκέφθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας, τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Lloyd J. Austin III, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Nicolae Ciucă, μετά τη συνάντηση που είχαν.

«Είναι φανερό, είπε, ότι η περιοχή είναι τρωτή απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και το είδαμε αυτό από τις ενέργειες που γίνονται στην ανατολική Ουκρανία, την κατοχή πολλών περιοχών της Γεωργίας, τη στρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας και τις προκλητικές ενέργειες από θαλάσσης και αέρος».

«Θα συνέχιζα λέγοντας  ότι οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καταδεικνύουν τις φιλοδοξίες της (Ρωσίας) να ανακτήσει μια κυρίαρχη θέση στην περιοχή και να ανακόψει τη δημιουργία μιας Ευρώπης ολοκληρωμένης, ελεύθερης και ειρηνικής. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εντάσσεται ξανά στο εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και θα επικεντρωθούμε επάνω της και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Lloyd J. Austin III έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis στο Cotroceni. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εταιρική στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ρουμανίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της, ιδίως στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Ακολούθως, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί τη στρατιωτική βάση Mihail Kogălniceanu.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΑΜ στη Ρουμανία πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης, τη Γεωργία και την Ουκρανία, πριν την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες./ibna