Ρουμανία: Δεν έλαβε την έγκριση του Κοινοβουλίου ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ciolos

Ρουμανία: Δεν έλαβε την έγκριση του Κοινοβουλίου ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ciolos

Η κυβέρνηση του USR που πρότεινε ο Dacian Ciolos δεν απέσπασε, όπως άλλωστε αναμενόταν,  την έγκριση του Κοινοβουλίου, καθώς έλαβε μόνον 88 ψήφους από τις 234 που απαιτούνται. Το USR να θυμίσουμε ότι έχει 80 βουλευτές και γερουσιαστές.

Λίγο μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, έκανε  ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις στις οποίες ζήτησε την παραίτηση του Florin Cîțu, επειδή όπως είπε, απέδειξε ότι δεν διαθέτει ίχνος υπευθυνότητας και εκτέλεσε τυφλά τις εντολές που πήρε. Επίσης, ζήτησε από τον  Klaus Iohannis να θυμηθεί ότι είναι Πρόεδρος της Ρουμανίας και να σταματήσει τα “παιχνίδια”.

Ο κ. Orban,  όταν έχασε την προεδρία του κόμματος στις 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι ο αρχηγός του κράτους είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πολιτική κρίση που ξέσπασε, τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων, ότι, «η αρρωστημένη φιλοδοξία να ελέγξει τους διορισμούς των εισαγγελέων και να επιβάλει στην ηγεσία του PNL κάποιον που δεν έχει πλέον καμία ελπίδα να γίνει Πρωθυπουργός είναι τα αίτια που οδήγησαν στην πολιτική κρίση.»

«Ζητώ δημόσια την παραίτηση του Florin Citu» δήλωσε ο Orban προσθέτοντας ότι «μαζί με τον Citu θα πρέπει να φύγουν και όλοι όσοι τον στήριξαν».

«Ασφαλώς θα ταίριαζε σήμερα, να ζητήσω και την παραίτηση του Klaus Iohannis, όμως δεν θα το πράξω, γιατί ξέρω ότι άδικα θα το κάνω. Αντιθέτως του ζητώ να θυμηθεί ότι είναι Πρόεδρος της Ρουμανίας, και να αφήσει τα παιχνίδια» συνέχισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Μέχρις ότου το PNL ελευθερωθεί από την επιτροπεία του Iohannis, τις ορέξεις του (Μεγάρου) Cotroceni, και δεν επιλέξει αυτό που θέλουν οι πολίτες, είναι γραφτό να αποτύχει», υπογράμμισε ο Orban.

Κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, χθες βράδυ, όταν σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του, ο πρόεδρος Klaus Iohannis πρέπει να καθαιρεθεί, πρώτα όμως πρέπει να επιλυθεί η σημερινή πολιτική κρίση, καθώς η Ρουμανία δεν έχει κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες του PNL θωρακίζουν τον Cîțu, δηλώνοντας ότι αυτή είναι η πρόταση με την οποία θα πάνε για διαβουλεύσεις την Πέμπτη στο Cotroceni.

Να σημειωθεί επίσης ότι μετά τις χθεσινές ακροάσεις στο Κοινοβούλιο θετική γνωμοδότηση απέσπασε μόνον ο πρώην υπουργός Μεταφορών C. Drula, και αυτό από λάθος./ibna